Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

miercuri, 25 martie 2009

SUA / Un tribunal dă Germaniei o carte furată în 1945

Un tribunal federal din New York a decis să fie restituită Germaniei o lucrare bibliofilă din secolul al XVI-lea, estimată la 600.000 dolari şi furată de un militar american la sfârşitul Celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit AFP.

Tribunalul a anunţat marţi că a acceptat cererea landului german Baden-Wurtemberg, care intentase un proces pentru a recupera cartea intitulată Augsburger Geschlechterbuch. "Baden-Wurtemberg este proprietara cărţii", a indicat tribunalul, ordonând restituirea acesteia unui muzeu din Stuttgart /sud-vestul Germaniei/.

Tribunalul a stabilit că volumul fusese furat în 1945 de John Doty, un ofiţer american care îl considerase "pradă de război", decedând ulterior. Cartea a trecut prin mai multe mâini până când a fost cumpărată în 2001 de un colecţionar, Rod Shene. Shene a propus-o, la rândul său, casei de licitaţii Sotheby"s, care a remarcat ştampila Staatsgalerie din Stuttgart şi a avertizat statul german. Acesta a reclamat obiectul şi a iniţiat o acţiune judiciară împotriva lui Shene. "Baden-Wurtemberg a demonstrat în manieră concludentă furtul comis de căpitanul Doty, care a sustras cartea în timp ce era încartiruit în Waldenburg cu armata americană" în 1945, a declarat tribunalul.

Volumul conţine gravuri reprezentând personalităţi din Augsburg /Bavaria/. El figura pe o listă a obiectelor de valoare dispărute din Germania în perioada cuprinsă între intervenţia trupelor americane şi sfârşitul războiului. Sursa: jurnalul.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”