Tinand cont de faptul ca Adevarata IRA a declarat recent ca a reinceput lupta pentru eliberarea Irlandei de Nord, ni se parea firesc sa postam un film cu aceasta tematica. Iar un film mai bun decat The Wind That Shakes the Barley, botezat pe romanescte Mangaierea vantului, nu cred ca avem.
Sinopsisul l-am luat de pe saitul mymovie.ro.
Irlanda, 1920. Damien si Teddy sunt frati. Cel de-al doilea este deja liderul unui detasament de gherila care lupta pentru independenta patriei-mame, dar Damien, student la Medicina, la University College, ar prefera sa isi termine pregatirea la spitalul din Londra, unde si-a gasit un post.
Cu putin timp inainte de plecare, el este insa martorul atrocitatilor comise de cumplitele trupe paramilitare "Black and Tans" si, in final, decide sa se alature gruparii de rezistenta conduse de Teddy.
Cei doi frati lupta umar la umar, pana la semnarea unui armistitiu. Dar pacea este de scurta durata si, cand Anglia impune un tratat considerat incorect de catre o parte a populatiei, razboiul reincepe, asmutind de aceasta data irlandezi contra irlandezi, frate contra frate, pe Teddy contra lui Damien...
Descarca film Descarca subtitrare
"Problema Irlandei de Nord nu poate fi inteleasa daca nu vom pune de la bun inceput ca Anglia incearca de aproape opt sute de ani sa stapaneasca total in Irlanda. Lupta irlandezilor a inceput inca in secolul al XII - lea, cand englezii au debarcat pe insula noastra unde au gasit un pamant deosebit de roditor. In secolul al XVI - lea Cromwell in persoana a venit sa innabuse una dintre numeroasele noastre revolte, crezand ca problema irlandeza va fi definitiv rezolvata prin indepartarea irlandezilor de la catolicism si prin impartirea pamanturilor tarii noastre colonistilor adusi de el din Anglia.
In aceste conditii, irlandezilor nu le ramanea altceva de facut decat sa munceasca pe domeniile colonistilor englezi." Sean MacBride figura emblematica a Armatei Republicane Irlandeze si a nationalismului irlandez al secolului 20. Mai jos un material preluat de pe saitul altermedia Romania.
INCA DE LA INVAZIA britanica, in 1167, in Irlanda s-a manifestat o puternica opozitie fata de ocupant. In general pasnica, aceasta rezistenta si-a gasit o expresie efectiva atunci cand mari mase ale poporului irlandez, puse in fata refuzului guvernului englez de a le satisface dorinta legitima de libertate, s-au exercitat dreptul de a porni o lupta cu alte mijloace.
Acesta a fost si cazul organizatiei din care Republicanii de azi se trag - United Irishmen (Irlandezii Uniti) in anii 1790. Inspirati din Razboiul pentru Independenta dus de coloniile americane, si de idealurile democratice ale Revolutiei Franceze, United Irishmen au tintit unirea irlandezilor intr-un efort comun de a obtine egalitate si libertate. Alegand initial mijloace non-violente, United Irishmen au primit repede un raspuns represiv din partea autoritatilor engleze. Abia atunci si-au asumat dreptul de a-si apara libertatea cu ajutorul armelor. A fost un model ce avea sa se repete de cateva ori, de-a lungul a un secol si jumatate, culminand cu Armata Republicana Irlandeza.
ARMATA REPUBLICANA IRLANDEZA (Irish Republican Army, IRA), este o organizatie paramilitara nationalista irlandeza creata in 1919, care combate autoritatea britanica in Irlanda de Nord, cu scopul obtinerii independentei si alipirii acestei regiuni la Republica Irlanda.
IRA s-a nascut in timpul razboiului de independenta din 1919-1922, in timpul caruia ducea lupte de gherila. Inca de la infiintarea sa, IRA a sustinut obiectivele Sinn Fein, aripa sa politica, care solicita independenta Irlandei de Regatul Unit, insa cele doua organizatii se diferentiau prin mijloacele de lupta. continuare . . .
ARMATA REPUBLICANA IRLANDEZA – SCURTA ISTORIE (altermedia)
Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”