Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

sâmbătă, 14 martie 2009

Iulian Radulescu, "imparatul tiganilor", renegat de supuşi, a ajuns de la palat la colibă


De la palate aurite şi mii de supuşi, a ajuns într-o colibă, înconjurat de gunoaie.

Aceasta este povestea împăratului Iulian, un prinţ care a ajuns aproape un cerşetor în doar câţiva ani. Nici liniştea nu i-a rămas. Majestatea este hăituită şi alungată chiar de foştii săi supuşi. Avea palate care îi străluceau în soare, dormea în puf şi păşea pe aur. Supuşii îl venerau ca pe un zeu şi i se închinau până la apusul soarelui. Acum, a venit vremea împăratului să apună.

De împărăţia lui Iulian s-a ales praful. Copiii l-ar fi părăsit, iar supuşii îl gonesc. "Mi-a stricat tot rostul", se plânge bulibaşa din zonă. "Am chemat ţigani să mai facem şedinţe în problemele noastre. dar n-am mai avut putere datorită acestui om (împăratul Iulian n.r.), că se băga printre noi", spune el.

În urmă cu doi ani, îi spuneau majestate şi îi făceau cadouri scumpe. Acum îşi tratează împăratul ca un cerşetor. O localnică povesteşte cum până şi propriii săi copii l-au părăsit într-o cocioabă. Din palatele aurite ale Sibiului, Iulian a ajuns să locuiască într-o baracă mizeră cu geamurile sparte. Stă la periferia unei colonii de ţigani din Vâlcea. Foştii săi supuşi vor să-l alunge şi de-aici şi îl cauză că ar fi "stricat rostul şatrei". "Nu mai avem niciun rost aici, dacă el este aici", spune bulibaşa.

Cum a început declinul împăratului Iulian? Se vorbeşte că ar fi încercat să-şi înşele supuşii, care l-au renegat şi că ar fi fost părăsit de propria familie. Iulian îşi priveşte acum supuşii revoltaţi, dar nu-şi pierde speranţa. Se aşează pe un scaun rupt de lemn şi scrie o hotărâre regală. A rămas acelaşi împărat. împăratul din gunoi. Sursa: antena3.ro

1 comentarii:

Anonim spunea...

"renegat de supuşi, a ajuns de la palat la colibă"

Pe cand va ajunge asa si regele Cioaba? Pardon, majestatea sa Florin I de Cioaba (Csaba?) capul mafiei metalelor pretioase...

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”