Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

vineri, 27 martie 2009

Populistii elvetieni se tem de o islamizare rapida a tarii


Un referendum va fi organizat în asa fel încât elvetienii sa poata vota pentru sau împotriva constructiei de minarete, a decis recent Consiliul National (Camera Deputatilor), informeaza Lacasuri Ortodoxe, preluand o informatie a agentiei de stiri elvetiene ATS. Cu 129 de voturi pentru si 59 impotriva, deputatii au solicitat referendumul.

Dosarul trebuie sa fie prezentat Consiliului de Stat (Camera superioara). Partidele de stânga au cerut Consiliului National sa respinga ideea referendumului, dar propunerea nu a fost luata in considerare, fiind respinsa cu 128 de voturi contra 53, dupa o dezbatere de mai mult de cinci ore, la care au participat 40 de vorbitori. Pentru parlamentarii elvetieni, poporul trebuie sa se pronunte, chiar daca proiectul îi înfiereaza pe musulmani si ridica probleme juridice. Membrii partidului dreptei populiste UDC considera ca minaretele fac parte dintr-un plan de „islamizare rapida“ a Elvetiei. Este vorba de lupta cu minaretele ca simbol al dominatiei, nu pentru a contesta principiul libertatii religioase, au sustinut ei. Cei aproximativ 350.000 de musulmani din Elvetia îsi pot exprima foarte bine credinta lor în moscheile fara minarete, chiar daca insista. Guvernul elvetian a declarat vara trecuta ca se opune unui referendum de initiativa populara, temându-se ca aceasta interdictie sa nu puna „în pericol pacea între religii.“ Reglementarea propusa de catre dreapta populista din Elvetia si care urmeaza sa fie prezentata votului cetatenilor „încalca drepturile omului, afirmate în dreptul international si se opune valorilor fundamentale ale Constitutiei“, a spus Guvernul. O interdictie asupra construirii minaretelor „va înfrâna integrarea musulmanilor care, în marea majoritate, respecta legile si ordinea elvetiene“, sustine Guvernul, „drept pentru care, acceptarea propunerii ar fi de neînteles pentru strainatate si ar deteriora imaginea Elvetiei. „Pentru Comitetul de initiativa lansat de dreapta populista UDC, o parte din minarete nu sunt cladiri religioase, ci „simboluri care revendica o apartenenta politico-religioasa a puterii, ceea ce ridica semne de întrebare privind drepturile fundamentale.
Patru minarete sunt deja construite în Elvetia la Geneva, Zurich, Winterthur si Wangen bei Olten - Cantonul Solothurn, iar o a cincea este planificata a se ridica în Langenthal -Cantonul Berna.
sursa: gardianul.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”