Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

miercuri, 25 martie 2009

Slovacia acuza Garda Maghiara ca face recrutari pe teritoriul sau


Slovacia a acuzat, marti, o miscare ungara de extrema-dreapta ca recruteaza etnici ungari in sudul Slovaciei pentru a provoca tensiuni si a distrage atentia de la problemele economice de la Budapesta.

Premierul Robert Fico a convocat o reuniune extraordinara a Consiliului de Securitate pentru a pregati masuri impotriva "exportului de extremism", transmite Reuters.

Cele doua foste state comuniste au avut in repetate randuri dispute din cauza minoritatii ungare din Slovacia, formata din o jumatate de milion de persoane. Relatiile dintre Ungaria si Slovacia s-au deteriorat dupa ce Fico a inclus in coalitia sa de guvernare Partidul National Slovac (SNS), dupa alegerile din 2006.

"Situatia politica foarte complicata de astazi din Ungaria ofera un mediu si mai potrivit consolidarii extremismului", a declarat Fico. "Daca Ungaria are probleme, ar trebuie sa le infrunte, dar nu este posibil sa avem neofascisti pe jumatate nebuni pe teritoriul slovac", a adaugat premierul.

Ungaria se afla intr-o situatie politica delicata, dupa ce premierul Ferenc Gyurcsany si-a anuntat sambata retragerea din guvern, iar partidul sau incearca sa obtina sprijin parlamentar pentru formarea unui nou cabinet.

In plus, Ungaria este extrem de afectata de criza economica mondiala. Budapesta a fost nevoita sa ceara un imprumut coordonat de Fondul Monetar International (FMI) in valoare de 25,1 miliarde de dolari in octombrie 2008.

Ungaria si Slovacia au o istorie comuna importanta. Amandoua au facut parte din Imperiul Austro-Ungar pana la dezmembrarea acestuia, dupa Primul Razboi Mondial, cand Ungaria a pierdut doua treimi din teritoriul sau, inclusiv regiunea care constituie in prezent partea sudica din Slovacia, si o treime din populatia sa. Sursa: Ziare.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”