Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

sâmbătă, 25 aprilie 2009

Legiunea Secuiască - acţiuni paramilitare din Cheile Bicazului până în Bolivia amazoniană.



Uciderea cetăţeanului român Magyarosi Árpád de către forţele speciale boliviene îndreaptă din nou privirile spre Legiunea Secuiască.

Gruparea, al carui membru fondator este şi Magyarosi Árpád, înfiinţată în Ungaria, are drept scop “apărarea Ţinutului Secuiesc, a democraţiei, dreptăţii, libertăţii şi făurirea statului de drept”. Cuvinte “mari” - şi multă impertinenţă pentru că respectivul teritoriu e în România - în spatele cărora se ascund însă şi tabere paramilitare în Ungaria ori în Munţii Ciucului. Dacă până acum toate poveştile legate de această organizaţie au fost privite cu oarece îngăduinţă, după tragedia din Bolivia e limpede că activitatea Legiunii Secuieşti a devenit, cel puţin pentru serviciile secrete româneşti, o chestiune arzătoare de singuranţă naţională. Mult prea multe semne de întrebare deja. Cornel Ivanciuc, un cunoscător al spaţiului latino-american (a călatorit în mai multe zone din Bolivia, precum şi în alte ţări ale Americii Centrale şi de Sud, trăind şi experienţe extreme, cum ar fi, de pildă, arestarea sa în Cuba de către securitatea lui Castro) face o excelentă radiografie a acestui caz, plecând tocmai de la momentul înfiinţării organizaţiei paramilitare.
(Emil Berdeli)

Miliţii de apărare a cetăţenilor
Doi dintre cei trei aşa-zişi mercenari ucişi în Bolivia de forţele speciale ale preşedintelui Evo Morales au avut legături punctuale cu activitatea Legiunii Secuieşti (LS) – Székely Legio sau Legion Siculis. Este vorba despre cetăţeanul maghiar de origine română Árpád Magyarosi, membru fondator al LS, şi despre Eduardo Rózsa-Flores, membru de onoare al LS, cetăţean maghiar, croat şi bolivian. LS este o organizaţie paramilitară înfiinţată în anul 2002, în localitatea Palhalma din Ungaria, de cetăţenii români Tamás Horváth şi Tibor Révész şi are sediul permanent în oraşul Dunaújváros. Începând din 2007, despre activitatea LS au început să relateze ziarele din Transilvania, care au reţinut că membrii legiunii se antrenează în Munţii Ciucului şi în Cheile Bicazului, sub nasul SRI, care nu a întreprins nicio contramăsură. SRI nu putea să recurgă la contramăsuri, dar de ani buni a strâns informaţii legate de antrenamentele unor organizaţii paramilitare, alimentate de o ideologie revizionistă, pe teritoriul României. continuarea la gardialul.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”