Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

luni, 8 iunie 2009

Partidul Piratilor din Suedia a intrat in Parlamentul European.

Partidul Piratilor din Suedia, in ciuda numelui sau deloc obisnuit, si desi fiind urmasi ai vikingilor, nu au nicio legatura cu marea. Sunt mai ales utilizatori ai internetului ingrijorati de expansiunea statului totalitar si in spatiul internautic precum si de ingradirea tot mai evidenta a libertatilor cetatenesti in viata de zi cu zi a suedezilor. Luat in batjocura de catre participantii la emisiunile televizate din Romania, acest Partid al Piratilor din Suedia cred ca este un real castig pentru suedezi, in timp ce, cei 33 de parlamentari "romani" nu reprezinta niciun castig pentru Romania.

Platforma electorala a formatiunii se bazeaza pe trei principii: reformarea legii drepturilor de autor, eliminarea sistemului de patentare si asigurarea respectarii dreptului cetatenilor la intimitate.


In 2006, in urma promulgarii unei legi care interzice descarcarea de pe Internet a materialelor cu drepturi de autor, precum muzica si filme, un grup de internauti din Suedia a decis sa formeze o formatiune politica, strangand peste 4.000 de semnaturi in primele 24 de ore de la lansare.

La actualele alegeri auroparlamentare Partidul Piratilor au obtinut peste 7% din voturile exprimate. Numarul membrilor "Partidului Piratilor" l-a depasit deja pe cel al partidelor ecologiste si de stanga, in vreme ce organizatia de tineret a acestuia "Piratii Tineri", a devenit cea de-a doua organizatie de tineret ca dimensiune din tara. Formatiunea a obtinut acest scor neasteptat facand apel la cei care nu se duc sa voteze, dar care au un punct de vedere referitor la libertatile de pe Internet - studenti, in special cei de la universitatile tehnice.

"Vedem o creştere a numărului de legi represive, care încalcă libertăţile noastre civile după placul lor - libertatea de exprimare, de opinie, de a comunica. Lupta pentru o societate deschisă începe chiar aici, chiar acum, iar oamenii încep să conştientizeze lucrul acesta.", a declarat Rick Falkvinge, lider Partidul Piraţilor.

„Lupta pentru intimitatea noastră şi vânătoarea persoanelor care împart fişiere (online – n.r.) se poartă la Bruxelles. Din acest motiv vrem să ajungem acolo” – a mai spus Rickard Falkvinge.
Însemnul "politicienilor piraţi'' a împânzit oraşele din Suedia si a adus rezultatul care a uimit intreaga scena politica suedeza.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”