Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

marți, 25 august 2009

Autoritatile sarbe vor sa mute tiganii dintr-un cartier al orasului Belgrad in satul romanesc Ovcea

Vicepresedintele Comunitatii Romanilor din Serbia, Marin Gaspar: "Conform unor informatii neoficiale, politica anumitor asociatii din Serbia este aceea de a schimba structura etnica din satele romanesti, mentinuta printr-o diversitate si multitudine de manifestari culturale".

Vicepresedintele Comunitatii Romanilor din Serbia (CRS), Marin Gaspar, si-a manifestat ingrijorarea, marti, intr-o declaratie pentru Agerpres, in legatura cu indiferenta autoritatilor fata de actele de agresiune la care este supusa minoritatea romaneasca din Serbia de catre anumite cercuri extremiste, originare din Bosnia si Kosovo.

Potrivit lui Marin Gaspar, "nu este exclus ca anumite entitati administrativ-publice din Serbia chiar sa sustina actiunile ostile romanilor declansate de anumite grupari etnice care intentioneaza sa destabilizeze ordinea de drept din comunitatile locale romanesti". "Am in vedere manifestarile antiromanesti de acum cativa ani din orasul Bor, cele de interzicere a credinciosilor romani de a-si pomeni eroii la Cologras, in Timoc, si - recent, la 21 si 22 august - in Seleus, unde s-a desfasurat editia a 49-a a Festivalului de Folclor si muzica romaneasca, cand drapelul Romaniei a fost ars, iar persoane necunoscute au strigat lozinci antiromanesti", a precizat Marin Gaspar.
In acelasi context, vicepresedintele CRS, Marin Gaspar, a mai aratat ca "pozitia autoritatilor sarbe este de neinteles nici in ceea ce priveste intentia de dislocare a tiganilor dintr-un cartier al orasului Belgrad in satul romanesc Ovcea, decizie care a provocat revolta minoritarilor romani".

In opinia lui Gaspar, "ezitarea de care dau dovada autoritatile sarbe intaresc convingerea ca numai in aparenta ele apara drepturile romanilor si resping fenomenul de deznationalizare al acestora". "Conform unor informatii neoficiale, politica anumitor asociatii din Serbia este aceea de a schimba structura etnica din satele romanesti, mentinuta printr-o diversitate si multitudine de manifestari culturale", a afirmat Gaspar. sursa: ziua.net

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”