Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

marți, 25 august 2009

Theodor Paleologu: Fondurile pentru restaurarea monumentelor istorice sunt ridicole

Fondurile alocate prin Programul National de Restaurare a Monumentelor Istorice sunt ridicole in comparatie cu nevoile care exista la aceasta data in tara, a declarat marti, la Bistrita, ministrul Culturii, Theodor Paleologu, potrivit Agerpres.

'Posibilitatile Programului National de Restaurare sunt ridicole, in comparatie cu nevoile. Este o discrepanta uluitoare. Problema este ca statutul culturii nu a fost recunoscut asa cum ar fi trebuit in Romania, in ultimii 20 de ani. Eu merg mai departe si spun ca, de la Carol II incoace, Romania nu a avut o politica culturala demna de acest nume, pentru ca politica culturala socialista nu poate fi luata drept exemplu', a spus Paleologu.
Ministrul Culturii nu a putut preciza, insa, sumele alocate in acest an pentru restaurarea monumentelor istorice, spunand ca are 'o problema cu cifrele', dar considera ca, intr-o perioada de criza, si fondurile vor fi pe masura.

'Datul cu taraita este o politica foarte proasta. Cam aceasta a fost, de multa vreme, politica de patrimoniu in tara noastra. Nu imi fac iluzii ca, intr-un an de criza, lucrurile se vor schimba radical, dar macar constientizam acest lucru din ce in ce mai clar si mai bine. Biserica Evanghelica Bistrita, prin celebrul incediu (din 11 iunie 2008 - n.r.) a atras atentia multora asupra acestui monument foarte important si nu imi fac griji mari ca se va finaliza, probabil chiar mai repede, pentru ca exista o mobilizare pentru a sprijini aceasta biserica. Pe mine ma intereseaza, insa, invatamintele pe care le tragem din acest trist episod, si anume ca datul de bani cu taraita la restaurarea de monumente este foarte paguboasa si, in general, scumpul mai mult pagubeste', a declarat ministrul Culturii. sursa: ziua.net

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”