Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

miercuri, 19 august 2009

Hunedoara: Un nou lot de traficanţi de tezaure dacice a fost adus în faţa instanţei

Zece persoane, români şi străini, sunt acuzate braconaj arheologic şi trafic internaţional de tezaure dacice. Între obiectele vândute în străinătate sunt două brăţări de aur, sustrase din siturile Munţilor Orăştiei.

La patru ani de la trimiterea în judecată a grupului de căutători de comori specializaţi în furtul şi traficarea obiectelor de tezaur descoperite în siturile arheologice din Munţii Orăştiei, un alt lot de „aurari” a ajuns în instanţă pentru infracţiuni similare. Zece persoane, români şi străini, sunt acuzate că au făcut parte dintr-o reţea care a traficat pe piaţa neagră din străinătate mai multe tezaure de aur şi argint descoperite în urma unor săpături ilegale în siturile protejate din judeţ.

Prima înfăţişare în instanţă s-a consumat astăzi
Azi-dimineaţă, la Judecătoria Deva, a avut loc primul termen al procesului. „Ei au fost trimişi în judecată, de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, pentru furt calificat. La acest termen, magistraţii au hotărât amânarea judecării cauzei, la solicitarea unora dintre apărători”, a declarat judecătoarea Cristina Roncioiu, purtător de cuvânt al Judecătoriei Deva. Toţi cei zece acuzaţi, între care doi deveni, sunt judecaţi în libertate. Următoarea înfăţişare va avea loc la 28 octombrie.

Au traficat "mica new yorkeză" şi "mica pariziană"
În rechizitoriul dosarului se arată că lotul căutătorilor de comori a acţionat în perioada 1998 – 2007. Gruparea este acuzată că a traficat pe piaţa neagră tezaure arheologice din mii de monezi de aur şi argint, precum şi bijuterii inestimabile şi alte artefacte descoperite cu ajutorul detectoarelor de aur, în zona cetăţilor regilor daci. Şefii grupării au fost un sârb, Ilic Ljubisa, suspectat că era puntea de legătură a românilor cu mafia sârbă, şi un român, Camil Horia Radu, patron al unor magazine de antichităţi, care ar fi traficat şi două dintre brăţările dacice, numite „mica new-yorkeză” şi „mica pariziană”, în străinătate. Cele două obiecte au fost răscumpărate şi recuperate de autorităţile române. sursa: adevarul.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”