Uniunea Europeana sau Confederatia Europeana Socialista, comunistilor li s-a permis sa-si aleaga locul printre elitele noilor societati democratice, iar planul sovieticilor acceptat de Occident nu a functionat decat in Romania.
Are 26 de ani si este dizident rus, care a cerut azil politic in Marea Britanie. Acum cinci ani, studia dreptul in Rusia. In calitate de cercetator la Fundatia Gorbaciov, a spart codul arhivelor electronice neautorizate publicului si a sustras o serie de transcrieri din colectia cu care Gorbaciov plecase de la conducerea URSS. A devenit astfel sursa primara a dezvalurilor legate de culisele ultimilor ani ai caderii URSS si intelegerile dintre liderii europeni ai anilor '80.
Intr-un interviu in exclusivitate pentru HotNews.ro, realizat la Londra de catre Crina Boros, Pavel Stroilov face dezvaluri senzationale legate de revolutia de la Bucuresti, complicitatea Iliescu - Gorbaciov si faptul ca totul a fost organizat de la Moscova, iar Frontul Salvarii Nationale a fost complet sub controlul sovieticilor. De asemenea, dizidentul rus vorbeste si despre planurile lui Francois Mitterand si Mihail Gorbaciov de a crea o Confederatie Europeana Socialista.
Frontul Salvarii Nationale a fost complet sub controlul sovieticilor
Stroilov spune ca "o transcriere inregistreaza o conversatie intre Gorbaciov si liderul bulgar Lilov. Lilov spune cam asa: 'Pana la urma, Iliescu se descurca bine in Romania, in ceea ce ne priveste'. Si Gorbaciov spune 'Ssst! Nu vrem sa facem publica apropierea noastra de Iliescu'. Cu alte cuvinte, da, se descurca bine, dar nu vrem sa se stie ca este apropiat Moscovei". "Apoi mai exista mult mai multe dovezi descoperite de catre altii inainte. Revolutia din 1989 a fost planuita de la Moscova. Au complotat impotriva lui Ceausescu: era mult prea dur, nu-i asculta si era mult prea infam. Un lider ca el nu se mai potrivea cu planurile lor europene. Asa ca s-au decis sa-l inlocuiasca cu Iliescu, care a fost dintotdeauna pro-rus", precizeaza dizidentul rus, care sustine ca totul a fost planuit si inscenat de KGB, "iar Frontul Salvarii Nationale a fost complet sub controlul sovieticilor. Se pare ca Gorbaciov si Iliescu au fost colegi de universitate. Altfel, nu se puteau asigura ca noii lideri ii vor fi loiali. Fiindca planul initial a fost sa-i impuna pe vechii colegi ai lui Gorbaciov ca lideri in Europa de Est. De exemplu, in Cehoslovacia, unde candidatul lui Gorbaciov nu a fost ales, au pierdut tara de sub control. Sovieticii aveau acelasi plan pentru toata Europa de Est si nu a functionat decat in Romania. Toate celelalte le-au scapat de sub control. Voiau socialism in toata Europa de Est".
Uniunea Socialista Europeana
"Planurile lor de revolutii false par oarecum incomplete. Trebuie sa fi existat un alt element, ceva care sperau ei sa stabilizeze regimurile noi, precum cel al lui Iliescu, ceva care sa tina lucrurile sub control, in ciuda intregii revolutii. Gorbaciov a denumit acel element Common European Home. Iar Francois Mitterrand l-a numit Confederatia Europeana. A fost bazat pe ideea Razboului Rece de 'convergenta': adica Uniunea Sovietica si Europa de Est trebuiau sa devina din ce in ce mai democratice, in timp ce Europa de Vest urma sa devina din ce in ce mai socialista. Si cand s-ar fi unit in cele din urma, ar fi devenit un fel de utopie socialista-moderata. Uniunea Socialista Europeana - asta inseamna. Gorbaciov si Mitterand vorbeau mereu despre cum sa-si realizeze uniunea europeana socialista comuna. Transformarea Comunitatii Europene a dat gres, deoarece Uniunea Sovietica a cazut si Rusia nu a fost niciodata integrata in Uniunea Europeana. Dar planul lor a avut un impact mare, pana si asupra UE de azi, pentru ca UE este o structura socialista-moderata de acest gen", afirma Pavel Stroilov in interviul HotNews.ro.
Referindu-se la rolul comunistilor in partidele si structurile nou infiintate dupa 1989 in Europa de Est, Stroilov sustine ca rolul "revolutiilor false" a fost tocmai oferirea unei "aterizari moi", dar ca au primit "mana libera sa controleze banii, economia, presa, sistemul academic - la momente istorice cruciale, cand se formau noile elite nationale. Nici nu s-a pus problema trimiterii comunistilor pe esafod pentru uciderea a mii de oameni. In schimb, li s-a permis sa-si aleaga locul printre elitele noilor societati democratice. Nu a existat o de-comunizare adevarata, asadar o victorie asupra comunismului nu s-a intamplat niciodata cu adevarat. Comunismul a existat in mai multe roluri: ca regim, ca miscare politica si ca mafie. Fara dubii, a cazut ca regim, a primit o lovitura puternica in rolul de miscare politica; insa mafia politica n-a facut decat sa infloreasca".
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”