Parlamentul polonez a facut apel miercuri la ''toti oamenii politici de buna-credinta'' din Rusia sa condamne crimele staliniste, inclusiv pe cea de la Katyn, intr-o rezolutie adoptata dupa 40 de ani de la invadarea teritoriilor din estul Poloniei de catre Armata Rosie, relateaza AFP, citata de Agerpres.
Seimul (Camera inferioara a Parlamentului) ''condamna toate tentativele de falsificare a istoriei si face apel la toti oamenii de buna-credinta din Federatia Rusa sa actioneze in mod solidar pentru a dezvalui si condamna crimele din epoca stalinista'', se afirma in textul documentului, adoptat in aclamatii.
Justitia rusa refuza in continuare redeschiderea unei anchete privind masacrul de la Katyn, unde zeci de mii de ofiteri polonezi au fost ucisi de politia secreta sovietica in 1940, din ordinul lui Stalin. Seimul polonez a reamintit in rezolutia sa ca regimul stalinist a privat de suveranitate Lituania, Letonia si Estonia. ''Arhipelagul Gulag a inghitit mii de vieti umane, inclusiv pe cele apartinand unor numerosi cetateni ai URSS (...) Organizarea sistemului, durata sa si dimensiunea sa fac ca aceste crime, inclusiv cea de la Katyn, sa aiba caracteristicile unui genocid'', potrivit rezolutiei. ''Reconcilierea ruso-poloneza necesita respectarea adevarului istoric'', au subliniat deputatii polonezi.
Aproximativ 22.000 de ofiteri polonezi, impuscati in padurea Katyn (Riria), dar si la Harkov (Ucraina) si Mednoe (Rusia), fusesera facuti prizonieri de armata sovietica, ce invadase pe 17 septembrie 1939 regiunile din estul Poloniei in virtutea Pactului germano-sovietic Ribbentrop-Molotov.
Timp de decenii, URSS a acuzat armata germana ca a comis asasinatele. Abia in aprilie 1990, fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov a recunoscut in cele din urma responsabilitatea tarii sale. sursa: ziua.net
Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”