Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

luni, 21 septembrie 2009

Statuia ostasului sovietic "eliberator" nu are ce sa caute la Bucuresti

Ambasada Federatiei Ruse la Bucuresti a revenit cu un nou comunicat acuzator la adresa autoritatilor romane in privinta vandalizarii monumentului soldatului sovietic. Potrivit unui comunicat citat de NewsIn, diplomatii rusi sustin ca incidentul a fost "stimulat" de lipsa de sanctiuni in cazuri similare la Iasi si Galati. Mai mult chiar, acestia cer o ancheta imediata privind acest "act sfidator" si o "pedepsire aspra" a celor implicati.

Chiar daca fapta este condamnabila, apare totusi o intrebare: de ce avem nevoie de o statuie care sa glorifice militarii unui stat invadator? Pentru romani si Romania, URSS a fost un stat invadator. Ocupatia a durat din 1944, pana in 1958. Ce s-a intamplat, in acea perioada, pe teritoriul tarii noastre si in cele alipite Uniunii Sovietice, se stie. La fel cum se cunoaste si cat au avut de patimit locuitorii acestei tari din cauza sutelor de mii de ostasi sovietici "eliberatori". Ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti vorbeste despre "memoria eroilor cazuti pentru eliberarea Romaniei de fascism" si despre sangele varsat impreuna de rusi si romani pentru "lupta cu hoardele fasciste". Dar, la sfarsitul lunii august, a precizat ca nu poate sa uite ca Romania a luptat impotriva URSS, pe teritoriul acesteia.
Deloc surprinzator, cand vine vorba despre fapte de eroism Federatia Rusa se declara urmasa a URSS. Cand este vorba sa isi asume responsabilitati si sa plateasca, o face pe nizanaiul (de exemplu, cazul Pactului Ribbentrop-Molotov).
Daca se merge pe logica ambasadorului Alexander Ciurilin, care vorbeste despre "eliberatorii sovietici" ai Romaniei, la fel s-ar putea cere si ridicarea unei statui dedicate ostasilor romani care au incercat sa elibereze popoarele URSS de comunism. Nu neaparat la Moscova. Poate la cotul Donului sau la Volgograd (fostul Stalingrad). Pentru acest lucru au luptat si sute de mii de rusi din armata de eliberare a generalului Andrei Vlasov.

Doar statuia a fost profanata, nu si mormintele
Memoria celor care au luptat si au murit, indiferent de tabara, poate fi cinstita, asa cum este si normal, prin existenta cimitirelor militare. Potrivit Oficiului National pentru Cultul Eroilor, monumentul ostasului sovietic este amplasat in Cimitirul de onoare al eroilor sovietici (inaugurat in anii 1947-1948), situat in zona Herastrau, pe soseaua Pipera. Sunt inhumati individual 481 de militari sovietici (32 necunoscuti). Insemnele de capatai, de tip sovietic, sunt din piatra. Cimitirul este strajuit de o statuie din bronz care infatiseaza un soldat sovietic aflat in avantul atacului. Ostasul tine in mana dreapta un drapel fluturand. Monumentul are o inaltime de aproximativ 10 m.
Din fericire, mormintele nu au fost profanate si este greu de crezut ca un roman ar fi putut face asa ceva. A fost vorba doar despre statuie. Functionarii Ambasadei Rusiei din Bucuresti au constatat la 8 septembrie, cand au vizitat Memorialul militar sovietic din Bucuresti, ca "principalul monument al memorialului si postamentul acestuia placat cu basoreliefuri din marmura au fost manjite cu vopsea rosie", se arata in comunicatul de presa. Mai mult decat atat, subliniaza comunicatul Ambasadei, pe acestea au fost aplicate "inscriptii jignitoare pentru memoria eroilor cazuti pentru eliberarea Romaniei de fascism. Ambasada considera acest fapt profanator si revoltator de vandalism politic ca pe o provocare menita sa zdruncine relatiile ruso-romane. Persoanele care au initiat aceasta fapta profanatoare au tintit memoria sangelui varsat impreuna in lupte - ceea ce apropie in mod deosibit popoarele noastre", se arata in comunicat. continuare la ziua.net

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”