Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

duminică, 20 septembrie 2009

Ucisa de prea multa munca



Capitalismul asta imputit care exista in societatea din ziua de astazi distruge atatea familii... - a spus sotul indoliat.

O angajată a societăţii Filatura de Bumbac SA Abrud s-a spânzurat ieri dimineaţă după ce a suferit o depresie nervoasă cauzată de stresul de la locul de muncă.

Colegele Mihaelei Truţă au întrerupt lucrul după ce au aflat tragica veste
Şefa serviciului de resurse umane a societăţii Filatura de Bumbac SA din oraşul Abrud, Mihaela Truţă în vârstă de 46 de ani, s-a sinucis după ce a cedat nervos, din cauza stresului la locul de muncă.

Când au auzit cumplita veste, colegele de muncă ale femeii au întrerupt lucrul şi au protestat în faţa clădirii societăţii. Colegele acesteia cred că femeia nu a mai rezistat din punct de vedere psihic şi a luat decizia de a se spânzura.

Salariu de 300 de lei

Mihaela Truţă lucra mult peste program, câte opt ore în secţie, după care muncea alte câteva ore la birou, astfel încât ziua de muncă se termina seara după ora 22.00. Toată această muncă pentru un salariu de doar 300 de lei pe lună. Aceeaşi sumă este primită lunar şi de restul angajatelor societăţii.

Înainte cu o zi de tragicul eveniment, femeia a discutat cu unul dintre patronii societăţii căruia i-a spus că nu mai poate să continue în aceste condiţii. Cele două părţi nu au ajuns la nicio înţelegere, astfel încât femeie a decis să îşi ia viaţa. Un alt motiv care ar fi putut să o determine să recurgă la acest gest este faptul că patronul italian ar fi refuzat să accepte la plată mai multe concedii medicale ale angajatelor societăţii, pe care Mihaela Truţă le-a semnat în calitate de şefă a biroului de resurse umane.

În total ar fi vorba de o sumă de câteva sute de mii de lei despre care patronul a spus că trebuie să fie plătită de aceasta. Muncitoarele de la Filatura de Bumbac din Abrud au spus că lucrează fără contract de muncă, în condiţiile în care vechile contracte le-au expirat de două luni. Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba, Dorel Fiţ, a declarat că va trimite luni în control o echipă la Abrud, pentru a verifica situaţia reclamată de muncitoare.

Patru asociaţi italieni

La Registrul Comerţului, Filatura de Bumbac din Abrud apare cu trei administratori (Miotto Bruno, Crişan Ilie şi Motora Otilia), patru asociaţi persoane fizice (Guarise Brigida, Milani Fabio, Miotto Bruno şi Miotto Luca) şi un asociat persoană juridică (SC Marnap SRL Abrud). Ultima societate este, de asemenea, deţinută de unul dintre asociaţii italieni. Reprezentanţii societăţii au refuzat să comenteze în legătură cu sinuciderea angajatei.

Firma produce textile din bumbac şi are în prezent aproximativ 80 de angajaţi. În trecut, aici lucrau sute de femei din Abrud. De altfel, societatea a fost înfiinţată în perioada comunistă în scopul de a absorbi forţa de muncă feminină din oraş. Bărbaţii din Abrud lucrau la vremea respectivă în majoritate la explotarea minieră de la Roşia Poieni, închisă la începutul anului 2009. sursa: adevarul.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”