Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

luni, 16 noiembrie 2009

Poze de la o basilica paleo/crestina (Ohrida, Macedonia)


Poze de la o basilica paleo/crestina, de la Ohrida, din Macedonia. Pe podea se poate observa alaturi de cruce si svastica, numita si crucea gamata. Multumim prietenului nostru care a avut amabilitatea de a impartasi cu noi aceste minunate imagini.




































10 comentarii:

Anonim spunea...

daca exista cineva din Constanta pe blog - va rog sa puneti niste poze cu mozaicul roman din Constanta - cel putin la fel de frumos si chiar asemanator cu cel de aici.

NS_Local spunea...

Sa speram ca a auzit si colegul nostru constantean. :)

Corneliu spunea...

Nu e nicio problema cu svasticile ce apar in mozaicurile antice. Personal am vazut si fotografiat cateva chiar in Israel, in splendide mozaicuri din primele secole, anterioare celui din zona Ohrid, apartinand vestigiilor unor sinagogi antice si altor cladiri. Nu inseamna ca de pe atunci existau deja nuclee ale NSDAP... Era pur si simplu un detaliu la moda.
Doar asocierea nefericita a svasticii cu marsaviile nazismului a produs repulsia fata de acest simbol.

NS_Local spunea...

Nici nu a pomenit nimeni de NSDAP decat tine, Corneliu. Ai o obsesie.

Nu este vorba despre un ''detaliu la moda''. Este vorba despre un element cultural. Am vrut sa aratam ca adeseori svastica a facut parte ca element al credintei crestine.

Corneliu spunea...

Lui NS_local: n-am asociat in comentariul meu svastica cu NSDAP ca o referire la articol, ci pentru "emotia" pe care acest simbol il produce nostalgicilor simbolului oriunde il vad. N-ai inteles ironia.
Cat despre prezenta simbolului in bisericile crestine ale epocii, el nu este postat ca simbol religios, precum n-are acest rol nici in sinagogile si cladirile civile din Israel anterioare acelei epoci.
Simbolul apare si mai tarziu, ca de exemplu asa cum l-am vazut pe o biserica veche din Nesebar (Bulgaria), ca brau ornamental.

NS_Local spunea...

Ai poze de la biserica din Nasebar, BG?

Corneliu spunea...

Lui NS-Local: Am poza de ansamblu a bisericii citate, cu detaliul respectiv vizibil.

NS_Local spunea...

Incarca pozele si da link aici.

Corneliu spunea...

Lui NS_Local: iti trimit poza ceruta pe emailul lui SoldatulDac88
Biserica in cauza e din secolul 13 si e cunoscuta sub numele de "Hristos Pantokrator".
Azi cladirea e utilizata ca galerie de arta.

NS_Local spunea...

Am primit, Corneliu. Cu o oarecare imtarziere ca unii sunt in concediu. :P
Modelul cu svastica se vede bine in poza ta, dar am gasit altele (pe net) in care se vede si mai bine. O sa le postez pe ambele.

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”