Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

marți, 22 decembrie 2009

Adjuncţii Securităţii din perioada 1989 au ajuns prosperi oameni de afaceri

Radu Tinu  (foto) a fost director la Fabrica de Ţigarete, iar acum conduce ASIROM sucursala Timiş. Atudoroaie este patron la Centrul Comercial Euro şi reprezentant al mall-ului timişorean.

Pe lângă Traian Sima, şeful Securităţii din Timiş, în "Lotul Timişoara" au făcut parte şi adjuncţii săi Gheorghe Atudoroaie şi Radu Tinu. Ei au fost piese de bază din comandamentul condus de generalul Emil Macri şi au organizat activitatea de obţinere a informaţiilor din rândul manifestanţilor şi de identificare a celor care au iniţiat acţiunile de protest. Tinu a împărţit oraşul în 14 zone, trimiţând în fiecare câte doi ofiţeri pentru a aduna date. El ar fi trebuit să participle la ocuparea prin forţă a clădirii Operei, pentru a captura conducătorii manifestanţilor.

„Am fost arestat degeaba timp de doi ani. Eu aveam planul Operei, pentru că trebuia pregătit tot timplu pentru vizitele lui Ceauşescu. Dar eu am şi distrus aceste planuri, care nu au ajuns unde trebuie”, a spus Tinu. După Revoluţie, acesta a condus fabrica de ţigarete, iar apoi s-a profilat pe asigurări devenind directorul ASIROM Timiş.

Reprezentant al mall-ului din vest-ul ţării

Gheorghe Atudoroaie a coordonat serviciile de contrainformaţii economice şi de luptă antiteroristă. Acesta a trimis ofiţerii subordonaţi în obiectivele economice pentru a culege informaţi referitoare la starea de spirit a muncitorilor, prezenţa la serviciu şi participarea lor la acţiuni de protest împotriva regimului dictatorial. Martorul Constantin Gheorghe, fost subofiţer în cadrul Serviciului USLA Timiş, declara la proces că, în după-amiaza zilei de 17.12.1989, din ordinul lui Gheorghe Atudoroaie a distribuit 43 de pistoale-mitralieră şi muniţie, unor cadre USLA şi altor cadre de securitate care s-au prezentat.


Avansat la grad de general

Atudoroaie a fost achitat pe motiv de neîntrunirea tuturor elementelor constitutive ale infracţiunii. Acesta a fost cel care a transmis securiştilor ordinul de a se înarma, însă a negat participarea sa la represiunile manifestanţilor din Timişoara. După ce a fost achitat a fost reîncadrat de către Virgil Măgureanu pe funcţia de şef al SRI Iaşi, ca specialist în războiul din Transnistria.Atudoroaie este promovat în 1992 în funcţie de şef al Unităţii de Protecţie a Cadrelor din SRI, dar este trecut în rezervă în 1997. A fost avansat la gradul de general în 2004. Acesta a decevnit partenerul de afaceri a lui Iulian Dascălu, patronul Iulius Grup, fiind numit director al mall-ului de la Timişoara. sursa  adevarul.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”