Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

duminică, 23 mai 2010

Un tribunal din Lituania decide - svastica nu este un simbol al Germaniei naţional-socialiste, ci un simbol al culturii balticilor

Citiţi şi Svastica în spaţiul românesc
O decizie de la care au de învăţat şi judecătorii din România!
Tribunalul din oraşul lituanian Klaipeda a stabilit că svastica nu este un simbol al Germaniei naţional-socialiste, ci o moştenire istorică a Lituaniei.

Această decizie a fost dată într-un dosar de infracţiune administrativă vizând un grup de tineri, acuzaţi de propagandă a nazismului. Aceştia au venit la manifestaţia de Ziua independenţei Lituaniei (din februarie) cu pancarte pe care apărea svastica, ei au fost arestaţi de poliţie şi acuzaţi de propagandă a regimului nazist.

În consecinţă, tribunalul din Klaipeda, port la Marea Baltică, a închis cazul de infracţiune administrativă, apreciind că reprezentarea crucii cu braţe egale este un simbol de valoare al culturii balticilor, care mai târziu a fost preluat şi folosit şi de alte popoare.

Crucea cu braţe egale, ce apare pe obiecte descoperite de arheologi, a fost un simbol al Soarelui şi ea nu este interzisă, a hotărât instanţa, informează Agerpres.


Pe blogul lui Octavian Racu se mai precizează că "în Europa, svastica reprezintă şi simbolul flotei navale a Finlandei (“hakaristi”), fiind şi un element al stindardului preşedintelui Finlandei. De asemenea, svastica este şi acoperământul de mormânt al Doamnei Maria de Mangop, soţia lui Ştefan cel Mare şi Sfânt.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”