Părintele armei "vânători de munte" din armata română este Artur Phelps.
Acesta s-a nascut la Biertan, jud. Sibiu in 1881, in Imperiul Austro-Ungar. Parintii lui erau din Silezia austriaca. Dupa ce a absolvit scoala la Sibiu a urmat cursurile Academiei Militare Imperiale din Pressburg (Bratislava). Dupa absolvire a devenit ofiter in armata imperiala si in timpul primului razboi mondial a luptat pe frontul din Galitia, la sfarsitul razboiului ajungand la gradul de locotenent-colonel. Dupa terminarea razboiului si destramarea Austro-Ungariei s-a reintors in locurile natale si a devenit ofiter in armata romana. La inceput a fost instructor la Academia Militara din Bucuresti si mai apoi , avand functia de general-locotenent a devenit comandatul trupelor de vanatori de munte , transformandu-le intr-o armata moderna, elita a armatei romane. De mentionat ca arma Vanatori de munte exista din 1917 in armata romana, dar nu era o arma cu performante deosebite ca organizare si doctrina de lupta. Cel care a organizat-o si pregatit-o ca o arma de elita este Artur Phelps, care a primit mai multe decoratii si distinciţii din partea statului roman pentru activitatea sa militara sub uniforma romana.
In 1941 Artur Phelps paraseste armata romana pentru a se inrola in fortele germane. Devine membru al Waffen SS , fiind comandantul Diviziei 7 SS Prinz Eugen, formata din voluntari Volksdeutsche din Serbia, Bulgaria, Croatia si Romania si al Corpului 5 SS Vanatori de munte ( nou format ). Divizia aflata sub comanda sa este acuzata de asa-zise crime de razboi in Serbia in razboiul anti-partizani pe care l-a dus. In septembrie 1944 este trimis in vestul Romaniei pentru a evalua situatia retragerii fortelor armate germane din Romania in urma iesirii Romaniei din alianta cu Germania. Este capturat de armata sovietica la 21 septembrie 1944 la Simand, langa Arad si este executat.
Este decorat cu Crucea de fier in rang de cavaler.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”