Unii au sărbătorit ziua unirii Basarabiei cu România din 1918, iar alţii i-au sfidat scandând, la numai câţiva metri distanţă, lozinci anti-româneşti. Un alt grup s-a adunat tot acolo, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, ca să ceară pensii mai mari. Doar datorită poliţiei s-a reuşit evitarea parţială a altercaţiilor.
În pofida vântului puternic şi a ninsorii, sute de tineri au ieşit ieri în centrul Chişinăului, pentru a sărbători, sub drapele româneşti, ziua unirii de la 1918:
„Românii au nevoie de o singură ţară, nu de două. (...) Nu vrem hotar între Iaşi! Vrem o Europă bogată! (...) Sunt cu tricolorul românesc. Suntem un popor, o ţară trebuie să fim şi un pământ!”.
În timp ce basarabenii dansau hora unirii, alături, un grup de pensionari nostalgici după perioada sovietică au „comemorat victimele regimului român de ocupaţie": „Jos ocupaţia română! Nouă nu ne trebuie România. (...) Data de 27 martie 1918 este data de ocupaţie de către România regală a statului suveran Moldova democrată. (...) Reprezintă dragostea mea faţă de mama Rusie care ne-a ţinut atâta timp sub aripa ei”.
Al treilea grup de manifestanţi, majoritatea pensionari, au fost scoşi în stradă de o activistă zgomotoasă, Maia Laguta: „Partidele ne-au divizat după naţionalitate şi după generaţii. Ei fac tot posibilul ca poporul unit şi multinaţional moldovenesc să fie divizat".
Întrebaţi de jurnalişti de ce au ieşit în piaţă, mulţi au ridicat din umeri, iar unii au spus că au crezut că la manifestaţie se va cere majorarea pensiei.
Doar datorită prezenţei masive a poliţiei s-a reuşit evitarea ciocnirilor între manifestanţii celor trei tabere. Totuşi, exponenţii acestora au pândit un moment când vigilenţa poliţiştilor scăzuse şi şi-au trimis câţiva pumni: „ ...Du-te şi-l votează pe Băsescu, român pogannîi (puturos - n.n.) ..."
Potrivit unui sondaj făcut public recent de Compania CBS-AXA, doar 5% din moldoveni pledează pentru unirea Republicii Moldova cu România, alţi 28% pledând pentru integrarea ţării în UE. În schimb 40% văd viitorul Moldovei alături de Rusia. Datele comparative ale companiei sociologice menţionate arată totuşi că numărul celor care simpatizează Rusia este în scădere în ultimii trei ani. Analiştii spun că datele sondajului sunt discutabile, deoarece Barometrul de Opinie Publică a evidenţiat continuu o cotă de peste 70% a moldovenilor în favoarea integrării europene.
Autor: Vitalie Călugăreanu, Deutsche Welle, Chişinău
Redactor: Petre M. Iancu
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”