Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

sâmbătă, 21 mai 2011

Socialiştii internaţionalişti din Spania îşi fac bagajele? Zeci de mii de spanioli protestează împotriva lor în stradă

Zeci de mii de manifestanţi din Spania au sfidat o interdicţie din partea Guvernului şi şi-au petrecut noaptea într-o piaţă din Madrid.


Protestatarii sunt nemulţumiţi de politicile economice ale Guvernului şi au ocupat piaţa în ultima săptămână. Comisia Electorală le-a ordonat, însă, să o părăsească înainte de alegerile locale de duminică.
Interdicţia a intrat în vigoare la miezul nopţii, vineri, dar mulţimea a început să scandeze diferite sloganuri, iar poliţia nu a intervenit.

Protestele au început în urmă cu şase zile, la Puerta del Sol, din Madrid, ca o mişcare spontană de nemulţumire faţă de rata şomajului de 45% în rândul tinerilor.

Mulţimea a ajuns la circa 25.000 de persoane în capitală, iar mişcarea s-a extins şi în alte oraşe din ţară. Sute de persoane au petrecut fiecare noapte în stradă la Madrid. Ei cer locuri de muncă, standarde mai bune de viaţă, un sistem mai corect de democraţie şi schimbări în planurile de austeritate ale Guvernului.

"Vor să ne lase fără sănătate publică, fără educaţie publică, jumătate dintre tineri sunt şomeri, au crescut şi vârsta de pensionare", a declarat manifestanta Natividad Garcia. "Este un atac clar faţă de puţinele servicii sociale pe care le aveam", a adăugat ea.

Un alt protestatar a spus că ia parte la mişcare pentru că nu are perspective de angajare, deşi a absolvit facultatea. "Acest lucru ar trebui să facă clasa politică să îşi dea seama că ceva nu este în regulă", a spus Inma Moreno, în vârstă de 25 de ani. Mulţi dintre participanţi au făcut paralele între acţiunile lor şi manifestaţiile prodemocraţie din centrul Cairo.

Mitingurile politice sunt interzise în Spania în ziua de dinaintea alegerilor, pentru a permite o "zi de reflecţie". În aceste condiţii, unii protestari au declarat că se tem de o intervenţie a poliţiei, dar ministrul de interne Alfredo Perez Rubalcaba a dat asigurări că forţele de ordine "nu vor rezolva o problemă creând alta".
Rata şomajului din Spania este cea mai mare din UE - 4,9 milioane de şomeri, mulţi dintre ei tineri.

Premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero a subliniat că manifestanţii protestează în mod paşnic. "Obligaţia este să ascult, să fie sensibil, să încerc să ofer un răspuns din partea guvernului", a precizat el.
Potrivit aşteptărilor, guvernul socialist va înregistra rezultate destul de slabe la alegerile locale şi regionale de duminică.
http://www.realitatea.net/proteste-de-amploare-in-spania-zeci-de-mii-de-persoane-au-ocupat-madridul_837115.html

3 comentarii:

1acolo spunea...

Anarhistii stau in spatele acestor proteste ...

Anonim spunea...

nu-s anarhisti,n-au culoare politica . sunt oameni normali satui de situatia actuala

Anonim spunea...

Sunt stangisti. Spun despre primul ministru socialist ca este asemenea lui Hitler.

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”