Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, miercuri, că este îngrijorat de apetitul unor companii străine pentru terenul ecologic din România, el spunând că ar trebui mizat pe concesiune şi nu pe înstrăinarea de terenuri.
"Este adevărat - simt eu din discuţii cu mulţi omologi - că este o sete de pământ fertil care se manifestă nu numai dinspre China spre Africa de Nord, dar şi dinspre Golf spre Europa de Sud-Est", a spus Baconschi.
Ministrul a spus că există ţări tehnologizate care au probleme de apă şi hrană şi care vor să investească în producţia agricolă din România.
"Interesul unor mari investitori din statele din zona Golfului pentru cele 4 milioane de hectare de teren ecologic din România este foarte mare. Pe mine mă îngrijorează un pic acest apetit al unor companii neromâneşti pentru pământul românesc. Nu dintr-un naţionalism elementar ci pentru că într-adevăr legislaţia ar trebui să pună nişte bariere. Pământul este încă ieftin, există riscul să ne trezim cu prea mulţi proprietari străini. Trebuie să fim foarte exigenţi cu ce le cerem, să mergem pe concesiuni mai mult decât pe înstrăinăre de terenuri şi să nu permitem intervenţia capitalului străin astfel încât el să oprească o asociere profesională, regională a fermierilor autohtoni", a spus el.
Pe de altă parte, ministrul a mai spus că în România agricultura este privită în continuare "din perspectiva unor citadini de dată recentă, cu un anumit dispreţ" şi cu convingerea că ea reprezintă trecutul.
"Avem nevoie de o reformă a agriculturii româneşti. Ea este în curs. Cunoaştem problemele structurale care subminează dezvoltarea acestui sector. E vorba de fragmentarea proprietăţii funciare, despre subfinanţare, dar şi de până la urmă problema socio-economică a absenţei unei clase de fermieri. Dacă perioada comunismului ne-ar fi prins cu o clasă de fermieri deja constituită, aşa cum s-a întâmplat în Europa centrală, cu siguranţă că şi relansarea agriculturii după 1989 ar fi fost mai uşoară. De aceea, e un obiectiv politic pentru Guvern să întărească dezvoltarea rurală, IMM-urile, inclusiv prin politici de stimulare a revenirii unor tineri specialişti în mediul rural", a spus el.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”