Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

marți, 6 septembrie 2011

Nigel Farage, eurodeputat britanic: „UE nu are mari şanse de supravieţuire“

Unul dintre cei mai vocali eurosceptici de la Bruxelles, Nigel Farage, declară pentru „Adevărul Europa“ că moneda unică e „un dezastru fără egal“ şi că libera circulaţie e „o prostie“. Nigel Farage spune că nu e surprins deloc de criza zonei euro şi consideră că valuta comunitară e „o închisoare monetară“.

„Adevărul Europa": Ce părere aveţi despre criza din UE?

Nigel Farage: Inevitabilă, previzibilă. Acum patru ani, ne-am aşezat în faţa Parlamentului European de la Strasbourg care era în sesiune plenară şi am împărţit monede euro de ciocolată, împreună cu o vedere pe care am scris mesajul: "Vă rugăm să le mâncaţi cât nu se topesc". Spunem acest lucru de mult timp - că se va sfârşi printr-un dezastru. Nu poţi forţa state cu politică diferită într-o uniune economică. Am fost foarte norocoşi în Marea Britanie că ne-am dat seama la timp că va fi un dezastru şi că nu ne-am alăturat. Acest lucru ne-a salvat de la închisoarea monetară care este moneda euro. Ce se întâmplă acum nu mă surprinde deloc.

Ce şanse are structura politică a UE? E în pericol?

Da, evident. Cea mai interesantă realizare a monedei euro e că acum toţi se urăsc între ei. Nu e fantastic? În Grecia, acum oamenii desenează svastica pe steaguri UE şi apoi le dau foc. Este vorba de o nouă ruptură în Europa, anume Nord contra Sud. Înainte era Vest contra Est. Statele din sudul Europei spun: "Daţi-ne banii voştri şi primiţi-ne imigranţii!" Iar statele din nord spun: "Nu, nu acceptăm aşa ceva". Vedem deci schimbări politice dramatice, care au început în Finlanda, care se dezvoltă în Olanda şi care se întâmplă chiar în acest moment şi în Germania.

Cum arată viitorul UE în următorii cinci ani?

E greu să stabileşti un termen limită. Dar UE nu va supravieţui. UE are la fel de multe şanse ca Belgia să supravieţuiască. E o construcţie artificială, nimeni nu şi-a dorit vreodată această uniune, nimeni n-a cerut-o. Nimeni nu a votat într-un referendum lucruri precum: "Vrem să renunţăm la democraţia noastră, la independenţa noastră, vom renunţa la tot ce avem şi vrem ca oameni precum Herman Van Rompuy (n.n. preşedintele Consiliului European) să ne dicteze ce să facem cu viaţa nostră". Nimeni nu a spus vreodată aşa ceva. Chiar dacă vrem cooperare economică, comerţ şi mai puţină birocraţie în ceea ce priveşte graniţele europene, cine vrea un stat european?

Şi atunci ce şanse au Statele Unite ale Europei?

Singurii care vorbesc despre o astfel de idee sunt cei plătiţi să vorbească despre ea. Uitaţi-vă la state precum România. Toţi politicienii de la voi sunt bogaţi, toţi funcţionarii pro-EU sunt bogaţi. Există o clasă politică în UE care e complet coruptă în acest sistem. Avem în faţa noastră un sistem care a eşuat, iar remediul nostru este să întărim acest sistem. Cu cât mai mult vom păstra aceste aparenţe, cu atât mai mare va fi colapsul. Şi se va dărâma, e clar, cel puţin în privinţa Euro. Nordul şi sudul (Europei) nu se vor mai putea înţelege. Eu cred că vor sfârşi prin a avea o zonă cu marca germană, nu Euro, în nord, iar olandezii şi finlandezii se vor întreba dacă vor să fie parte din această zonă, mai ales din punct de vedere politic. Grecia nu va mai fi parte din zona euro în următorii doi ani. Nu are cum.

Există experţi care spun că Euro ar putea deveni una dintre cele mai solide monede.

Da, sigur, va fi cea mai cea dintre toate. Ai fost cumva de curând în Atena? Dar în Dublin? Mergi şi apoi să te întorci şi să-mi spui că euro s-a stabilizat. E un dezastru fără egal! Milioane de oameni sunt obligaţi să devină şomeri pentru a păstra "visul" european în care oricum nimeni nu a crezut de la bun început.

Credeţi că decizia Danemarcei de introduce din nou controale la graniţele UE a fost justificată?

Da, sper că va crea o reacţie în lanţ, pentru că toată lumea îşi doreşte acest lucru.

Dar de ce au ales să fie parte din Schengen, atunci?

Pentru că acesta era "visul". Nimeni nu a îndrăznit să se opună "visului". La fel ca şi comunismul. "Aceste lucruri sunt bune, trebuie să le acceptăm pentru că sunt bune pentru noi". E o nebunie, cum să crezi aşa ceva? Cum ai putea vreodată să ai liberă circulaţie, plus cea a forţei de muncă între ţări bogate şi ţări sărace? E o prostie. În orice direcţie te uiţi - Euro, zona Schengen - UE să dărâmă ca un castel sub privirile noastre. Paradoxul este că, prin măsuri de guvernare economică, liderii de la Bruxelles încearcă să obţină şi mai multe puteri.

De ce nu sunt primite România şi Bulgaria în spaţiul Schengen? Este această amânare politică o atitudine care va persista de acum înainte?

Statele nordice spun acum, pe bună dreptate: "Destul! Destul! Destul! Nu mai vrem aşa ceva, ne-a ajuns!" Serviciile noastre de asistenţă socială nu mai fac faţă. Deja s-a ajuns la nişte limite - în Danemarca, în Finlanda, în Suedia chiar. Aceste schimbări politice sunt foarte, foarte mari. Este ironic, ideea care promitea alăturarea tuturor oamenilor din Europa într-o uniune de fapt îi forţează să devină din nou naţionalişti. Există o creştere reală a naţionalismului în Europa. Partidele de extremă dreapta reprezintă de fapt oamenii care nu mai vor să fie guvernaţi de lideri de la Bruxelles. Din cauza aceasta le-au crescut alegătorii. Oamenii simt că li se fură democraţia sau abilitatea de a-şi controla singuri vieţile.

Deci susţineţi că europenii nu îşi doresc libera circulaţie?

Nu, pentru că e o nebunie, absolut o nebunie. Înţeleg atitudinea aceasta în ţările din Estul Europei, dar în ţările din nord, acest flux de imigranţi a cauzat mari probleme. Deci, cred că putem spune că Europa se află la răscruce de drumuri. Sper că euro se va prăbuşi, sper că pieţele vor aduce colapsul zonei euro. Pentru că, dacă vom continua în acest fel, ne vom trezi cu o situaţie mult mai urâtă decât ce avem în momentul de faţă.

"Toţi politicienii de la voi sunt bogaţi, toţi funcţionarii pro-UE sunt bogaţi. Există o clasă politică în UE care e complet coruptă."

Un eurosceptic convins

Nigel Farage (47 de ani) este europarlamentar britanic şi reprezintă sud-estul Angliei în Parlamentul European. Este liderul Partidului pentru Independenţă din Regatul Unit (UKIP), un partid de dreapta, populist şi eurosceptic. De asemenea, este vicepreşedinte al grupului de eurosceptici "Europa pentru Democraţie şi Libertate" din Parlamentul European şi se consideră libertarian. În mai multe discursuri ale sale în Parlamentul European, a criticat lideri importanţi ai UE. El susţine că aceştia nu au nicio legitimitate, nefiind aleşi direct de cetăţenii europeni. http://www.adevarul.ro/adevarul_europa/Nigel_Farage-eurodeputat_britanic-_-UE_nu_are_mari_sanse_de_supravietuire_0_548945649.html

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”