Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

marți, 6 septembrie 2011

Transnistria, înapoi în comunism

Dacă vrei să vezi un muzeu al relicvelor sovietice, Republica Moldovenească Nistreană (Transnistria sau RMN) este una dintre cele mai bune alegeri.

Cel mai indicat ar fi să aveţi un ghid vorbitor de limba rusă care locuieşte acolo şi vă poate scoate din impas în cazul în care pentru o poză nevinovată miliţia vă cere explicaţii. Fabricile de pe teritoriul oraşului Bender pot fi fotografiate doar cu autorizaţie, în caz contrar miliţia poate confisca aparatul foto şi vă pot acuza de spionaj.

Transnistria este considerată o ţară fantomă, iar cetăţenii ei au pe lângă paşaportul transnistrean şi cetăţenia Republicii Moldova, a Federaţiei Ruse sau a Ucrainei, Bulgariei, României. Paşaportul transnistrean este folosit la vamă sau pentru plata impozitelor, în alte ţări acest act nu are nicio valoare.

Transnistria nu este o cetate medievală, ci o ţără nerecunoscută pe plan internaţional, dar are o monedă care nu poate folosită nicăieri în altă parte: rubla transnistreană. Rublele pot fi schimbate doar pe teritoriul Transnistriei sau, în cel mai fericit caz, în Chişinău, pe la schimburile valutare din Piaţa Centrală. Leul moldovenesc valorează 95 copeici transnistrene, iar preţurile în majoritatea magazinelor sunt afişate în ruble şi dolari americani.

Parcul Auto al Transnistriei este demult învechit, iar troleibuzele amintesc de bătrâna Uniune Sovietică. Diferenţa este că acum 25 de ani aceste echipamente erau considerate „ultimul răcnet" , acum călătorii se roagă să ajungă la destinaţie fără incidente şi să nu fie nevoiţi să mai plătească o dată călătoria la maxi-taxi.

Ambulanţele nu mai pot fi numite astfel. Dar arată bine, sunt vechi şi de demult, numai bune de exponate la muzeul articolelor sovietice. Primul ajutor pentru aşa maşină este imposibil din punct de vedere tehnic, deoarece nu se mai fabrică piese pentru ele.
Oraşele şi satele Transnistriei sunt împânzite de panouri şi lozinci comuniste. „Slavă poporului moldovenesc nistrean!", „Vă mulţumim pentru libertate!", „Trăiască Republica Moldovenească Nistreană!", „20 de ani RMN!", „Împreună cu Rusia, pentru un viitor mai bun!" acestea sunt doar câteva exemple de replici cumuniste întâlnite pe teritoriul RMN.

Lanţul de magazine Sheriff deţine monopol pe teritoriul Transnistriei. Sub marca Sheriff sunt şi multe magazine, benzinării. Televiziunea şi radioul sunt deţinute de aceeaşi companie, Sheriff.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”