Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

luni, 3 octombrie 2011

Marile bănci ale lumii finanţează producerea bombelor cu fragmentare

JP Morgan Chase, Goldman Sachs, Royal Bank of Scotland, Germany's Deutsche Bank şi Changjiang Securities din China sunt doar câteva dintre marile organisme financiare investesc miliarde de dolari în producerea de bombe cu fragmentare.

Potrivit AFP, 166 de instituţii publice şi private din 15 ţări au investit 39 de miliarde de dolari în ultimii trei ani în producerea unui astfel tip de bombe, deşi 38 dintre ele sunt din nouă state care au semnat convenţia care interzice bombele cu fragmentare. Australia, Marea Britanie, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Elveţia şi Olanda nu au adoptat încă o legislaţie care să interzică investiţiile în astfel de arme.

Bombele cu fragmentare aruncă în aer dispozitive explozibile mai mici, care se răspândesc pe o suprafaţă foarte mare şi fac foarte multe victime.
Organizaţiile pentru pace au cerut ca toate ţările lumii să adopte o legislaţie împotriva investirii în fabricarea acestor arme. Un raport arată că forţele colonelului Gaddafi au folosit la Misrata în luna aprilie bombe cu fragmentare, fabricate de către firma spaniolă Instalaza.

Armele au fost produse şi vândute Libiei în 2007, înainte ca Spania să interzică bombele cu fragmentare, firma Instalaza fiind finanţată de către Deutsche BAnk, Barclay şi opt bănci spaniole.

108 state au semnat până în prezent Convenţia împotriva Bombelor cu Fragmentare, care a intrat în vigoare în luna august a anului 2010 şi care interzice folosirea, stocarea, producţia şi transferul bombelor.
realitatea.net

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”