Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

joi, 15 februarie 2024

"Zilele Onoarei", Budapesta, 2024

 


Zilele trecute la Budapesta a avut loc evenimentul "Zilele Onoarei", în cadrul căruia s-au comemorat luptele pentru apărarea Budapestei, din zilele 9-11 Februarie 1945. În ziua de 10 februarie a.c., alături de Legio Hungaria s-au strâns camarazi din mai multe țări, dintre care și un reprezentant din partea organizației noastre, Naționaliștii Autonomi Timișoara, care a fost primit cu simpatie și prietenie de către camarazii maghiari, aceștia oferindu-i suport și cazare chiar în sediul Legiunii. Pe această cale, mulțumește organizației Legio Hungaria pentru sprijinul camaraderesc. 


Poliția maghiară, neputându-se abține să dovedească statutul de câine credincios al sistemului, și-a făcut ca de obicei numărul de circ, legitimând naționaliștii în drumul lor către locul de întâlnire. Adunându-se totuși, într-un flash mob, câteva sute de oameni au strigat în piața Eroilor, "Rezistăm!" Rezistăm contra neo-comunismului, contra migrației, contra a tot ce înseamnă pentru noi urmările pierderii războiului. Apoi a avut loc marșul de Rezistență, un marș de 56 km care reproduce calea urmată de apărătorii Budapestei. Drumul este incredibil de greu, se duce aproape în totalitate pe cărări de munte și prin păduri atingându-se cote de peste 1000 m înălțime, iar când plouă noroiul îl face și mai greu de parcurs. Marșul


durează aproximativ 17 ore, se trece prin 13 puncte de control pe distanța totală de 56 km, iar la fiecare punct de control, situat la diferite distanțe, te așteaptă o unitate maghiară, germană sau sovietică. Fiecare participant primește o foaie de drum care este ștampilată la atingerea fiecărui punct de control. 3435 de naționaliști au luat parte la marșul din acest an.

Faptul că foarte puțini dintre apărătorii


Budapestei s-au predat a făcut ca doar 100 dintre ei să mai scape cu viață, iar aceia au format ulterior rezistența anticomunistă. În ziua de duminică,  11 februarie, s-au aprins candele în memoria lor, pentru că nu au fost uitați.

Citește și European Fight Night 2023

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”