Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

sâmbătă, 10 ianuarie 2009

Motii si Tara Motilor



Adica cine suntem? Suntem români, care ne mai zicem, si ne spun si altii “moti”. De ce? De cand? Cele mai vechi stiri le avem de la Homer (probabil intre sec. XII – VII i.e.n) care ii numeste pe stramosii nostri “motati” sau cu mot.

In secolul al X-lea e.n. Constantin Porfirogenetul (913 – 959) ii numea pe locuitorii fostei Dacii “Tzopan” adica om cu chica.

“De altfel denumirea de topi deriva de la cuvantul german Zopf, care pe romaneste inseamna chica – si cum functionarii nemti de pe vremuri, care ii dispretuiau pe moti, ii numeau zopfiger walach (valah cu chica), s-a perpetuat astfel porecla de ţop.”

Mai demult motii purtau peste tot numele de topi dupa teritoriul pe care il locuiau – dintre Mures si Muntele Bihariei – si care se numea Terra Tzopus. In fruntea acestui teritoriu, adica tinutul Muntilor Apuseni ai Transilvaniei, se afla un voievod roman, care numai pe la inceputul veacului al XV si-a pierdut neatarnarea fata de regii Ungariei. Ultimul voievod amintit de istorie a fost Iacob care isi avea resedinta la Abrud.

(Ion Rusu Abrudeanu)


Sursa: Dacia Nemuritoare
Alte legaturi de interes: TaraMotilor.ro & Parcul Natural Apuseni

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”