Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

vineri, 20 februarie 2009

Filmul saptamani: Cross of Iron (1977)

Filmul acestei saptamani se numeste Cross of iron, Crucea de fier, este o productie germano-britanica a anului 1977 si este regizat de Sam Peckinpah. La baza este nuvela lui Willi Heinrich publicata in 1956 si care este inspirata din povestea adevarata a lui Johann Schwerdfeger.
Actiunea se petrece in anul 1943 pe frontul de est, la retragerea armatei germane din zona peninsulei Taman, Marea Neagra. Nu dezvaluim din actiunea filmului, va lasam pe voi sa descoperiti intreaga poveste.
Descarca filmul Descarca subtitrare

Ordinul Crucea de Fier

Pe data de 10.03.1813 Crucea de Fier ia forma ca si decoratie militara din vointa regelui Prusiei, Friedrich Wilhelm al III-lea. Importanta si notorietate ei au crescut fulminant, devenind o distinctie mult ravnita. Crucea de Fier putea fi obtinuta de orice soldat care a dat dovada de curaj in razboiul de eliberare dus impotriva lui Napoleon, fara a se tine cont de gradul militar sau statutul social al acestuia.
Desi ordinul era prevazut sa fie acordat doar pe perioada 1813-1815, acesta a fost reintrodus de inca 3 ori, pana in 1945.
A doua nastere a fost sub regele Wilhelm I in razboiul germano-francez din 1870, apoi reintrodusa in 1914 de imparatul Wilhelm al II-lea si in final de Adolf Hitler in 1939.

Diferenta dintre Crucea de Fier acordata in primele trei episoade istorice si cea care s-a acordat intre 1939-1945, este ca ultima s-a acordat strict celor combatanti, nu si celor care au dat dovada de curaj civil, pentru acestia din urma introducandu-se Crucea de merit (``Kriegsverdienstkreuz``).

Clasificarea Crucii de Fier a ramas la fel timp de mai mult de un secol :
Crucea de Fier Clasa II,respectiv Clasa I si Marea Cruce a Crucii de Fier.
Au existat si distinctii deosebite ale Crucii de Fier, precum ``Crucea de Fier cu Raze de Aur``( „Blücherstern“) acordata Generalfeldmarschall Gebhard Leberecht von Blücher in urma bataliei de la Waterloo si ocuparii Parisului pe data de 7. Juli 1815; sau ``Steau Marii Cruci ai Crucii de Fier``( „Hindenburgstern“), acordata Generalfeldmarschall Paul von Hindenburg in urma victorilor numeroase din Marele razboi si care a ramas cea mai inalta distinctie a ordinului Crucii de Fier.

In timpul celui de-al Treilea Reich, Adolf Hitler infiinteaza Crucea de Cavaler a Crucii de Fier, acordata dupa obtinerea Crucii de Fier Clasa I, fiind astfel o continuare a ordinului Pour le Mérite(infiintat de Friedrich al II-lea in 1740 si acordat pana in 1918). ``Ritterkreuzes des Eisernen Kreuzes`` se acorda pentru curaj si merite deosebite pe campul de lupta, si putea fi obtinut de orice soldat indiferent de gradul militar. Singura conditie era sa fi obtinut deja Crucea de Fier Clasa II si I, desi au existat si exceptii in care in urma unor fapte extraordinare de curaj, Crucea de Cavaler s-a acordat deodata cu ambele clase ale Crucii de Fier. ``Ritterkreuz`` se purta la gat, iar conform unei ordonante semnate de Hitler in anul 1942, detinatorul trebuia sa fie salutat chiar si inaintea unui superior sau a unui ofiter de grad mai mare (chiar si general) aflat in aceasi incapere.

Clasificare ordinului Crucii de Fier 1939-1945 era urmatoarea:
- Crucea de Fier Clasa a II-a (distinctii:peste 3 mil.)
- Crucea de Fier Clasa a I-a (distinctii:~450.000)
- Crucea de Cavaler (distinctii:~7800)
- Crucea de Cavaler cu frunze de stejar (distinctii:861)
- Crucea de Cavaler cu frunze de stejar si sabii (distinctii:157)
- Crucea de Cavaler cu frunze de stejar, sabii si diamante (distinctii:27)
- Crucea de Cavaler cu frunze de stejar din aur, sabii si diamante a fost acordata doar o singura data colonelului de aviatie Hans-Ulrich Rudel, ca semn de recunostiinta a Fuhrerului pentru curajul constant si dedicatia exemplara in efortul razboiului.
- Mare Cruce a Crucii de Fier a fost acordata lui Hermann Göring deodata cu ridicarea la gradul de Reichsmarschall, pentru meritele strategice in campania Luftwaffe de la inceputul razboiului.


La final, dupa infrangerea aliatilor, Hitler ar fi dorit sa acorde ``Steaua Marii Cruci a Crucii de Fier``, numita si ``Steaua Hindenburg``, ofiterului a carui decizii ar fi avut cel mai mare impact in ducerea luptelor spre victoria finala.
Cine urma sa fie desemnat pentru aceasta distinctie suprema, nu se stie, cert este doar ca decoratia a fost gasita de catre aliati in Austria, si ca se afla in prezent la Academia militara din West Point, impreuna cu alte distinctii si artefacte de valoare inestimabila.
(Un material de Eiserne Kreuze 88)

3 comentarii:

Anonim spunea...

Multumesc pt film! :) sper sa fie cat mai adevarat din punct de vedre istoric ..nu ca porcariile din ziua de azi ..anual cel putin 5 filme despre holohoax care n`au baza in realitate! Heil Hitler!

Lupta NS spunea...

E un film de razboi de buna calitate. Acum nici nu te astepta sa fie un film pro-ns....

Anonim spunea...

Superb... aveti tot respectul meu!

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”