Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

marți, 28 aprilie 2009

Parchetul a refuzat sa constate executia partizanilor


Ramasitele lui Leonida Bodiu, Ioan Burdet si Toader Dumitru au fost descoperite luni in judetul Bistrita de o echipa a Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului din Romania.

Luptatorii anticomunisti au fost executati de Securitate in vara lui 1949, fara condamnare. Cei trei erau membri in gruparea cunoscuta sub denumirea Garda Alba. Institutul a incercat sa ceara ajutorul unui procuror si al unui legist, insa nu a primit niciun raspuns. Ceea ce ar trebui sa insemne un act de reparatie morala si de dreptate s-a transformat intr-un joc penibil, la nivelul politiei si procuraturii.
Reprezentanti IICCR au deshumat in locul numit Dealul Crucii, din satul bistritean Nepos, comuna Feldru, scheletele celor trei fosti luptatori anticomunisti executati fara judecata de Securitate. Un ofiter si un subofiter din plutonul de executie format atunci inca se mai afla in viata. Marius Oprea, presedintele IICCR, ne-a declarat ca asemenea actiuni - identificarea locurilor unde au fost inhumate victime ale regimului comunist - se numara printre atributiunile institutului.

Toti isi declina competenta
IICCR a semnalat IPJ Bistrita-Nasaud, inca din 21 aprilie, intentia de a face cercetari in zona amintita, dar luni s-a aflat ca medicul legist si procurorul criminalist care ar fi trebuit sa fie prezenti la fata locului nu mai vin. Mai mult, seful IJP, comisarul Ioan Sidor Bodescu, a recunoscut existenta adresei IICCR, care insa ar fi ajuns la sediul unei firme. "Ce vor sa faca cu cadavrele, fara procuror si legist? Doar nu vor sa le puna in plasa si sa plece cu ele", a comentat Bodescu situatia, cu ironie, desi reprezentantii institutului au mentionat ca tocmai acest lucru l-au solicitat, respectiv prezenta unor specialisti. La fel de surprinzator, reprezentantii Parchetului Militar Cluj au afirmat ca institutia nu are competenta in cazul luptatorilor anticomunisti executati de Securitate. Aceasta, desi - potrivit IICCR - cele doua institutii au colaborat bine, cu alte prilejuri. "Nu am mai intalnit, pana acum, atat de mult dezinteres. Politia trebuia sa vina si sa constate ca aici au murit trei oameni. Avem chiar si dovada faptului ca au fost impuscati.", a declarat ieri Gheorghe Petrov, expert in cadrul Serviciului de Investigatii Speciale al IICCR.
La randul sau, Cosmin Budeanca, seful Serviciului Muzee-Memorie, din cadrul institutului, a precizat pentru ZIUA ca ieri, in jurul pranzului, a ajuns pe Dealul Crucii si o echipa de la IPJ Bistrita-Nasaud - din care face parte si procurorul Dragos Nicolescu, de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bistrita-Nasaud - dar fara medic legist. De aceea, s-a convenit ca expertizarea sa se realizeze la Bistrita, dupa care ramasitele celor trei partizani vor fi inhumate la Cimitirul Eroilor, intr-un singur sicriu, urmand ca in memoria lor sa se ridice si un monument. De asemenea, primaria comunei Feldru a anuntat ca ii va declara, pe luptatorii anticomunisti ucisi, cetateni de onoare post-mortem. "Am gasit in zona gropii c­omune trei gloante si efecte personale, intre care un bumb de la tunica militara cu care, potrivit unor mar­tori, era imbracat Leonida Bodiu, conducatorul grupului "Garda Alba". Barbatul de deasupra credem ca era Toader Dumitru. Ne bazam pe alta marturie, conform careia o ruda a acestuia a taiat o fasie din camasa partizanului, atunci, in 1949, si a dus-o in sat", a mai spus Cosmin Budeanca. In ce priveste soarta fostilor securisti care au participat la executie si se mai afla in viata - slt. Liviu Pangratiu si plt. major Traian Seserman - faptele lor penale s-au prescris. "Cel mult civil, mai pot fi actionati in instanta", a declarat comisarul Sidor Badescu.
Nu am mai intalnit, pana acum, atat de mult dezin­teres. Politia trebuia sa vina si sa constate ca aici au murit trei oameni Gheorghe Petrov, IICCR. sursa: ziua.net

1 comentarii:

Lupta NS spunea...

Ciudata atitudinea autoritatilor fata de initiativa IICCR. Sa vedem ce se va intampla mai departe.
Vor recunoaste din punct de vedere legal, in plan penal, rezultatele cercetarilor echipei IICCR? Sau vor continua sa fie obtuzi si vor merge pana acolo incat ii vor acuza si de profanare de morminte? Te poti astepta la orice..

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”