Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

luni, 27 aprilie 2009

Trei membri ai rezistenţei, executaţi de Securitate în 1949, au fost exhumati astazi.


Ultima ora

Surse sigure din interiorul IICCR ne-au declarat ca au fost gasite resturile a trei persoane in locatia Dealul Crucii, intre localitatile Nepos, Rebra si Rebrisor. Pana acum, intr-unul dintre cadavre s-a gasit un glont, cel mai probabil de calibru 9mm.

Mai jos un material preluat de pe saitul mediafax.ro

Trei partizani din organizaţia de rezistenţă anticomunistă "Garda Albă", executaţi de Securitate în 1949 şi îngropaţi în judeţul Bistriţa-Năsăud, vor fi exhumaţi, luni, la solicitarea unor rude.

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România (IICCR ), operaţiunea are loc în baza unei solicitări primite din partea lui Leonida Bodiu, nepot al lui Ioan Leonida Bodiu, şi a lui Dumitru Dumitru, fiul lui Toader Dumitru.

"Institutul a demarat procedurile de exhumare a trei partizani executaţi de Securitatea din Bistriţa în vara anului 1949", se precizează în comunicat.

Potrivit sursei citate, cei trei partizani executaţi sunt Ioan Leonida Bodiu, Ioan Burdeţ şi Toader Dumitru.

Conform documentului citat, Ioan Leonida Bodiu, născut la 16 ianuarie 1918, în localitatea Poiana Ilvei, judeţul Bistriţa-Năsăud, a fost conducătorul grupului de rezistenţă anticomunistă "Garda Albă" şi a fost executat de Securitate, fără condamnare, în anul 1949.

Ioan Burdeţ, născut la 15 august 1905, în localitatea Rebrişoara, judeţul Bistriţa-Năsăud, proprietar de cârciumă în Rebrişoara, una dintre gazdele şi susţinătorii lui Leonida Bodiu, a fost executat de Securitate, fără condamnare, în anul 1949.

Toader Dumitru s-a născut la 22 octombrie 1914, în localitatea Welland, din Ontario, Canada. Părinţii săi au fost originari din satul Rebra, iar tatăl său a fost o perioadă de timp primar al comunei. A fost executat de Securitate, fără condamnare, în 1949, mai arată sursa citată.

După execuţie, cei trei au fost aruncaţi unul peste altul într-o groapă comună.

"Din informaţiile pe care le deţinem, din grupa care i-a executat pe cei trei mai trăiesc două cadre ale fostei Securităţi . Demersul nostru este unul legal şi moral în conformitate cu atribuţiile Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România. Unul din obiectivele importante ale investigaţiilor întreprinse de către instituţia noastră este şi acela de a identifica locurile unde sunt înhumate victime ale regimului comunist, mai ales acelea care, fără a fi judecate, au fost omorâte de către Securitate, de obicei prin torturi urmate de împuşcare. Victimele au fost identificate în urma cercetărilor noastre în arhivă şi pe teren, inclusiv pe baza mărturiilor unor persoane contemporane cu evenimentele în cauză. De asemenea, locurile unde se află îngropate astfel de persoane sunt identificate după asidue căutări şi cercetări efective în teren, locurile respective aflându-se de cele mai multe ori în locuri izolate şi uneori greu accesibile", se mai menţionează în comunicatul transmis de IICCR.

Conform sursei citate, numărul acestor victime este de aproximativ 10.000.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”