Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

luni, 18 ianuarie 2010

Valentin Lazea, economistul sef al BNR: Bogatii Romaniei nu au dat dovada pana acum de nici un miligram de solidaritate sociala


Recent, media a început să prezinte două noi posibile taxe/impozite: propunerea de impoziatre a averilor ce depășesc 500000 EUR și propunerea ministrului finanțelor ca modalitatea de calculare a impozitelor pe imobile să fie schimbată, aceasta din urmă ducând la o creștere substanțială a acestui impozit.
Care sunt după părerea dumneavoastră efecte economice acestor două posibile măsuri în:
1. contextul economic actual (i.e. criză) atât cât și în 2. contextul mai larg al țării noastre (o țară care încearcă să prinda din urmă Europa de Vest).

În mod concret, ce efecte credeți că ar avea asupra investiției atât autohtone cât și asupra potențialului de investiție străină astfel de impozite?

Valentin Lazea: Nu am ca referinta vreun studiu despre cele doua tipuri de impozite, dar - ca o opinie personala - de om situat la centrul spectrului politic consider ca ambele propuneri au un sambure de rationalitate economica. Sa le luam pe rand:

impozitarea averilor ce depasesc 500.000 de euro ar afecta maximum 20 de mii de familii cu sume mai degraba modice. De exemplu, o familie avand averea de un milion de euro si la care impozitul de 0,5% se aplica numai la ultimii 500.000 de euro, ar avea de platit anual numai 2.500 de euro. O suma pe care "o sparge" intr-o noapte la un bar.

Altceva este ca bogatii Romaniei nu au dat dovada pana acuma nici de un miligram de solidaritate sociala si ca fie si un leu luat lor sub forma de impozite li se pare prea mult.

Dar nu vad cum un investitor strain rational ar face un capat de tara din introducerea acestui impozit la acest nivel.

In ce priveste impozitul pe proprietate, vreau sa va intreb daca vi se pare corect ca al un apartament de 100 metri patrati intr-o capitala europeana sa se plateasca un impozit anual de numai 50 de euro. Din nou vorbim de cel mai scazut nivel de impozite pe proprietate din Europa si discutia revine daca in societate exista acel minim de solidaritate (numit de Fukuyama capital social). Din pacate, stiu ca raspunsul este negativ si asta e chiar una din problemele mari ale Romaniei.

Opinia BNR nu a fost solicitata cu privire la vreuna din cele doua taxe si cred ca din perspectiva instututionala ar fi bine sa se mentina o separare intre atributii. sursa: hotnews.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”