Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

sâmbătă, 24 aprilie 2010

Ghimpu nu mai merge la Moscova de 9 mai: Nu pot să uit toate nenorocirile, deportările, foametea

Preşedinte interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a anunţat astăzi că nu va mai participa la festivitatea dedicată zilei de 9 mai la Moscova, argumentând că nu poate uita nenorocirile, deportările şi foametea prin care a trecut ţara sa din cauza armatei Uniunii Sovietice.

El a luat această decizie după ce ieri Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) a hotărât să trimită militari moldoveni la paradă, informează postul Vocea Basarabiei, citat de Unimedia.

"Le-am spus liderilor AIE: dacă merg ostaşii la Moscova, nu voi merge eu", a afirmat Ghimpu, care deţine şi funcţia de preşedinte al Parlamentului.

Preşedintele interimar apreciază că nu există motive pentru care Republica Moldova să participe la parada de 9 mai, de Ziua Victoriei. Ghimpu a spus că nu a luat această decizie singur, ci a fost o condiţie pusă liderilor Alianţei aflată la guvernare în Republica Moldova.

"Sunt de acord că se împlinesc 65 de ani de la încheirea celui de-al Doilea Război Mondial, dar cum să particip la paradă alături de armata, care ne-a adus comunismul, nenorocirile, a organizat foametea şi ne-a deportat în Siberia? Astăzi ea se află în cetatea lui Ştefan cel Mare. Această armată a stat şi la baza formării Transnistriei", şi-a motivat Ghimpu decizia.
Mihai Ghimpu a primit în urmă cu două luni o invitaţie din partea preşedintelui rus, Dmitri Medvedev, dar în ea nu se menţiona participarea soldaţilor, a precizat liderul moldovean.

"Pe mine nu mă leagă nimic de Moscova. Acolo merg doar învingătorii, ce să caute învinşii", a mai declarat Ghimpu, pentru Jurnal TV, relatează cotidianul Jurnal de Chişinău, în ediţia electronică.

Ieri, preşedintele interimar al Republicii Moldova anunţase că, atât el, cât şi soldaţii moldoveni, vor merge la Moscova pentru festivităţile dedicate zilei de 9 mai. sursa: adevarul.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”