Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

miercuri, 7 aprilie 2010

Presupusul ucigaş al lui Valeriu Boboc, decedat în timpul protestelor de la Chişnău, a fost reţinut

Vinovat pentru moartea tânărului de 23 de ani, survenită în timpul violenţelor din aprilie 2009, ar fi un colaborator al Comisiaratului general de Poliţie.

Un colaborator al Comisariatului general de Poliţie, bănuit de uciderea tânărului Valeriu Boboc, care şi-a pierdut viaţa în protestele din aprilie anul trecut, a fost reţinut marţi, a anunţat serviciul de presă al Procuraturii Generale, informează NewsIn, citând Jurnal.md.


Comunicatul Procuraturii Generale menţionează că "până în prezent, în cazul decesului lui Valeriu Boboc a fost efectuat un volum impunător de activităţi pentru elucidarea dosarului sub toate aspectele, inclusiv prin audierea mai multor martori, dispunerea efectuării unui complex de expertize".

La rândul său, ministrul de interne, Victor Catan, a declarat că organele abilitate au identificat persoanele vinovate de moartea lui Valeriu Boboc, tânărul de 23 de ani care a decedat în violenţele din aprilie 2009. "Putem spune cu certitudine că au fost identificaţi vinovaţii şi aceştia vor fi traşi la răspundere pentru omucidere", a spus Catan, într-o conferinţă de presă.

Valeriu Boboc a decedat, potrivit experţilor internaţionali, în urma loviturilor primite în seara protestelor din 7 aprilie. Familia consideră că tânărul a murit după ce a fost bătut cu cruzime de către poliţie, deoarece corpul este plin de vânătăi. Versiunea iniţială a poliţiei a fost că tânărul s-ar fi intoxicat cu fum în timpul acţiunii de protest din 7 aprilie. Ulterior, o expertiză internaţională a demonstrat că Valeriu Boboc a decedat în urma loviturilor.

Mai multe persoane au spus că au văzut cum Valeriu Boboc a fost omorât în bătaie de poliţişti. La Chişinău este aşteptat pentru a depune mărturii Damian Hâncu, un tânăr care este student în Franţa şi care în acea noapte s-a aflat în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

La 23 martie, fostul preşedinte Vladimir Voronin a afirmat că Valeriu Boboc, tânărul de 23 de ani care a decedat în violenţele din aprilie 2009, a fost lovit şi aruncat peste geam, de la etajul 3 sau 4 al Parlamentului. "L-au găsit sub peretele Parlamentului, atunci, seara, când se verificau clădirile", a declarat Vladimir Voronin la emisiunea În PROfunzime de la ProTV Chişinău.

Preşedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, şi primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, au prezentat săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă, imagini cu atacul poliţiei din noaptea de 7 aprilie 2009 şi loviturile aplicate protestatarilor, în rândul cărora se presupune că era şi Valeriu Boboc.

În imagini apar poliţişti în civil, care lovesc protestatarii cu picioarele. "Printre cei doi care stau jos presupun că se află şi Valeriu Boboc", a declarat Ghimpu. Imaginile au fost surprinse de o cameră de supraveghere de pe clădirea Guvernului noaptea târziu, când în Piaţă rămăseseră doar câteva sute de tineri.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”