Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

miercuri, 21 aprilie 2010

Proiect de lege privind revizuirea Constitutiei Romaniei. Senatul dispare, iar deputatii se vor numi “reprezentanti”

Cabinetul Emil Boc a elaborat un proiect de lege privind revizuirea Legii Fundamentale pe care presedintele Basescu ar urma sa-l trimita Parlamentului pentru aprobare. Textul prevede desfiintarea Senatului, rebotezarea Camerei Deputatilor în Camera Reprezentantilor si introducerea unor termene limita în care Parlamentul sa se pronunte pe anumite subiecte. În acelasi timp, proiectul taie din elanul parlamentarilor de a-l suspenda pe presedinte.

Conform premierului, Senatul va fi desfiintat, iar Camera Deputatilor îsi va schimba denumirea în Camera Reprezentantilor, numarul de parlamentarii fiind limitat la 300.


Totodata, Guvernul a luat la ochi Parlamentul si îi fixeaza termene fixe pentru a se pronunta pe diferite subiecte. Astfel în cazul referendumului solicitat de presedinte, Parlamentul trebuie sa-si exprime punctul de vedere în cel mult 30 de zile de la solicitarea sefului statului. Procedura de desemnare a premierului nu se schimba, dar viitoarei Camere a Reprezentantilor îi este impusa un termen în care aceasta sa voteze sau nu cabinetul desemnat: 10 zile. Daca refuza sa o faca, guvernul este considerat neînvestit, iar presedintele va trebui sa desemneze din nou un premier.

Proiectul de revizuire taie si din elanul Parlamentului de a-l suspenda pe presedinte. Daca avizul Curtii Constitutionale va fi unul negativ, acesta devine litera de lege, a anuntat Boc: procesul de suspendare se opreste în Legislativ.

Se modifica si termenul în care presedintele poate dizolva Parlamentul. „Nu se modifica procedura de dizolvare a Parlamentului, ci se reduce doar termenul la 45 de zile, în loc de 60, “pentru a elimina de pe scena politica perioadele de incertitudine”. Se scurteaza potentiala criza politica”, a declarat seful Guvernului.

În ceea ce priveşte în ceea ce priveşte adoptarea legilor: propunerile legislative vor fi dezbătute şi adoptate în plen în două şedinţe diferite, la 30 de zile distanţă. Practica primei lecturi, a anunţat premierul Boc.

Nici sensibilităţile UDMR nu au fost omise din proiectul guvernamental. „Am introdus în textul Constituţiei care spune că autorităţile publice vor consulta organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale în legătură cu deciziile privind păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţilor etnice, culturale şi religioase. Este un lucru ce ţine de logica democratică şi de drepturile minorităţilor naţionale”, a spus Boc. sursa: realitatea.net

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”