Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

miercuri, 14 iulie 2010

Îmbucurător, încă se mai cercetează ştiinţific diferenţele dintre rasele umane: Buricul îi face pe alergătorii negri mai rapizi şi pe Albi mai aprigi la înot

Oamenii de stiinta au aflat secretul care este secretul care i ajuta pe atletii negri sa domine pe pistele de alergare si pe Albi sa traverseze mai repede bazinul - el se afla in pozitia ombilicului, centrul de gravitatie al corpului.

In cazul a doi atleti sau inotatori de aceeasi inaltime, unul de culoare si unul alb, „nu conteaza inaltimea generala cat pozitia ombilicului lor, centrul gravitatiei”, spune Andre Bejan, un profesor de origine romana de la Universitatea Duke din Carolina de Sud, SUA, si autorul principal al unei cercetari recente. „Se intampla ca in arhitectura corpului alergatorilor de origine vest-africana centrul de gravitatie sa fie pozitionat mult mai sus decat in cazul alergatorilor de origine europeana”, exemplifica el, ceea ce le asigura un avantaj la sprint.


Atletii cu origini vest-africane au picioare mai lungi decat cei europeni, ceea ce inseamna ca ombilicurile lor sunt pozitionate cu trei centimetri mai sus decat la sportivii cu pielea alba. Mai precis, alergatorii de culoare beneficiaza de „o inaltime ascunsa”, cu 3% mai mare decat in cazul albilor, tradusa printr-un avantaj de viteza pe pista de alergat. „Locomotia este un proces continuu de cadere inspre inainte, iar o masa care cade de la o inaltime mai mare, cade mai repede”, explica Bejan.

In bazin, in schimb, lucrurile stau diferit. Aici legea o fac albii, inzestrati cu trunchiuri mai lungi, ceea ce inseamna ca ombilicul lor este pozitionat mai jos in arhitectura corpului uman. „Natatia este arta de a exploata valul produs de inotator”, spune cercetatorul de origine romana. „Inotatorul care produce cel mai mare val este si cel mai rapid, iar cu cat ii este mai lung trunchiul, cu atat este si valul pe care il produce. Europenii au un trunchi cu 3% mai lung decat cel al persoanelor de culoare, asigurandu-le un avantaj de viteza de 1,5% in bazin”. Asiaticii au trunchiurile la fel de lungi ca europenii, insa pierd adesea in fata lor din cauza inaltimii generale reduse. sursa: http://think.hotnews.ro/buricul-ii-face-pe-alergatorii-de-culoare-mai-rapizi-si-pe-albi-mai-aprigi-la-inot.html

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”