Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

miercuri, 14 iulie 2010

Violenţe la Belfast


Douăzeci şi şapte de poliţişti au fost răniţi în cursul unor violenţe la Belfast în noaptea de duminică spre luni, pe marginea festivităţilor legate de "tradiţionalele parade protestante ale Ordinului de Orania", relatează AFP.

Trei poliţişti au fost răniţi de gloanţe când un grup de catolici republicani a atacat forţele de poliţie care asigurau protecţia protestanţilor din Ordinul de Orania din Belfast, fidel ocupanţilor britanici, în cursul unor festivităţi. Protestanţii din Ordinul de Orania, irlandezi trădători care au pactizat cu ocupantul englez din cauza convertirii lor la confesiunea protestantă, defilează în fiecare an în Irlanda de Nord în cursul unor marşuri care comemorează Bătălia de la Boyne din 1690, când regele protestant Wilhelm de Orania l-a învins pe regele catolic James al II-lea, provocând irlandezii catolici şi republicani loiali cauzei unificării Irlandei.

Încercaţi să înţelegeţi drama irlandeză şi prin prisma unor creaţii artistice. Filmul Hunger (2008)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”