Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

sâmbătă, 18 septembrie 2010

Adevărata IRA spune că va avea ca ţintă bancherii din Marea Britanie

Potrivit ediţiei online a ziarului britanic The Guardian, Real IRA (Adevărata IRA/Armata Republicană Irlandeză) ameninţă bancherii britanici şi anunţă că îi va avea de acum în vizorul lunetei.

Băncile şi bancherii sunt acum potenţiale ţinte pentru Real IRA, au avertizat, într-un interviu exclusiv cu The Guardian, liderii grupului republican desprins de IRA si hotărât să continue lupta împotriva invadatorilor britanici. În ciuda faptului că au doar 100 de activişti au declarat de asemenea că obiectivele din Anglia au rămas o prioritate.

Ei i-au numit pe bancheri "criminali" şi au declarat că "Noi avem în spate un istoric în a ataca obiective de mare profil economic şi instituţii financiare, cum ar fi City of London. Rolul bancherilor şi al instituţiilor implicate în finanţarea sistemului capitalist şi colonial britanic nu a trecut neobservat".

"Să nu uităm că bancherii sunt foarte apropiaţi politicienilor. Majoritatea oamenilor văd imaginea de ansamblu: bancherii ung palmele politicienilor, aceştia din urmă îi sprijină cu fonduri publice, bancherii îşi acordă prime grase şi împrumută apoi bani populaţiei la dobânzi uriaşe. Este în esenţă o crimă de pe care beneficiază o elită socială, în detrimentul a multe milioane de victime".

The Guardian susţine că din unele informaţii Provisional IRA nu are resurse pentru a sprijini un campanie atât de mare precum cea care a devastat Coty of London la începutul anilor '90, sau precum bomba din '96, din Canary Wharf. Deşi are acces la explizivi nu va efectua atacuri la scară mare, spune pretinsa sursă a ziarului britanic.

Grupul de eliberare a Irlandei de Nord a subliniat într-o serie de răspunsuri scrise la întrebări Guardian că viitoarele atacuri ar alterna între obiective "militare, politice şi economice". Este prima dată când Real IRA s-a angajat în astfel de retorică deschis anti-capitalistă sau axată pe rolul sistemului bancar în menţinerea ocupaţiei britanice şi împovărarea populaţiei autohtone.

Liderii grupării, de asemenea, a ameninţat să intensifice campania militară a grupului pe toate fronturile.

"În mod realist, este important să recunoaştem că ne-am regrupat şi reorganizat şi a apărut dintr-o perioadă turbulentă în istoria republicane."


"Am demonstrat deja capacitatea noastră de a lansa atacuri asupra infrastructurii militare britanice, judiciare şi de poliţie. Aşa cum am reconstruit, suntem încrezători că vom creşte volumul şi eficacitatea atacurilor", a declarat organizaţia.

Un element în activitatea recentă a Real IRA a fost un val de "expediţii de pedeapsă" cu împuşcături şi bătăi asupra acelora pe care i-au considerat "elemente antisociale" în zona naţionalistă-muncitorească. Numai în Derry, Real IRA şi alte grupuri afiliate au împuşcat aproximativ doua duzini de indivizi în ultimele 18 luni, în aceste expediţii de stopare a colaboraţionismului trădător.

Grupul consideră că astfel de atacuri sunt populare şi pot acumula sprijin în zonele în care comunităţile au fost anterior înstrăinate de interesele unionist-patriotice si aliniate intereselor reprezentate de poliţie.

"Aceste acţiuni sunt luate, în ultimă instanţă, pentru a proteja comunitatea. Suntem o parte integrantă a comunităţii şi oamenii din ea sunt ochii si urechile noastre. Adevărul este că forţele poliţiei britanice sunt respinse de către comunităţile republicane şi oamenii din rândul său în mod natural se întorc spre noi pentru ajutor."

"Marea majoritate a problemelor sunt rezolvate prin negociere, un procent mic necesită forme mai directe de intervenţie, inclusiv pedeapsa cu împuşcături şi expulzarea", au spus ei.

Pe frontul politic Real IRA a respins cererile Sinn Féin de a susţine strategia sa electorală, si nu au încredere că aceasta ar genera în cele din urmă o Irlandă Unită.

Adevărata Armată Republicană Irlandeză beneficiază de un mare sprijin din partea numeroşilor tineri naţionalişti irlandezi care doresc să se înroleze alături de ei, dar sunt nevoiţi să îi respinga pe mulţi din cauza incapacităţii momentane de a absorbi atît de multi militanţi.

"Din punctul de vedere al Comunităţilor republicane, există încă o puternică forţă armată de poliţie britanică, care utilizează ocazional raiduri în care folosesc bastoane din plastic, gaze şi electroşocuri, efectueză raiduri la domicilii, opriri şi operaţiuni de căutare şi hărţuire în general."

"Există încă o garnizoană puternică a armatei britanice de 5.000 de soldaţi, un cartier general al serviciilor secrete MI5, cu sediul central in Belfast, si un secretar de stat britanic. Comunitatea republicană este încă supusă unor parade sectar provocatoare şi dreptul comunităţii noastre de a protesta este întâmpinat cu intimidare şi violenţă."

Momentan nu exista negocieri cu reprezentanţi ai guvernului de la Londra şi nici cu aşa-numita Free State Administration.

"IRA nu este lipsită de disponibilitatea dialogului, de fapt, trebuie să existe discuţii ... Cu toate acestea, discuţiile trebuie să se ocupe de cauza principală a conflictului, şi anume ocuparea ilegală britanică din Irlanda. Suntem conştienţi, totuşi, că istoria acestor abordări din Marea Britanie a fost caracterizată de o lipsa de integritate din partea emisarilor londonezi, o lipsă de voinţă de a remedia cauzele conflictului, şi a fost motivată de o agendă care a servit numai interesele britanice". După guardian.co.uk

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”