Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

vineri, 3 septembrie 2010

El Gallinero, tabara ţiganilor: Cocioabe, gunoaie, Audi, BMW

În contextul expulzărilor ţiganilor din Franţa, cotidianul spaniol El Mundo a publicat un reportaj despre o tabără aflată lângă Madrid, concluzionând că "populaţia pe care nu vrea să o vadă Sarkozy se află în Spania".
Contrastând cu mizeria din jur, fiecare cocioabă are maşina ei - Audi sau BMW. "Toţi suntem ţigani din România. Altul nu are ce caută aici", este legea nescrisă care funcţionează în tabără.

"Muncesc: Cerşesc!", clarifică problema traiului de zi cu zi, una dintre femei. De altfel, aceasta este ocupaţia de bază femeilor din tabără, în timp ce bărbaţii sunt ocupaţi cu delincvenţa.

Niciunul dintre ţigani nu vrea să se întoarcă acasă, în acest sens aducând un întreg arsenal de argumente - că sunt cetăţeni europeni, că li se încalcă drepturile, că unii dintre copii li s-au născut aici.

"Vreau să rămân aici. Ţara noastră este foarte săracă. În România, nu ai casă - aici măcar avem cocioabe. Spălăm parbrize la semafoare şi ne merge mai bine. Adunăm 20-30 de euro şi mâncăm", spune Ana, de 22 de ani, mamă deja a doi copii.


"Ce să fac eu în România cu trei copii? Fiul meu s-a născut aici, am toate drepturile", spune un barbat care nu a dorit să-şi dezvăluie identitatea. "În România nu avem nici casă, nici masă. Nu avem nimic. Ne-am vândut casa ca să venim aici", spune un altul.

Reportajul este unul dintre cele mai accesate articole publicate de El Mundo. Are zeci de comentarii, foarte multe dintre ele extrem de critice la adesa guvernului spaniol, vinovat de tolerarea taberelor de ţigani, dar şi la adresa acestora, calificaţi ca fiind obraznici, hoţi şi leneşi.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”