Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

marți, 19 octombrie 2010

CENTRUL DE INVESTIGARE A CRIMELOR COMUNISMULUI DIN ROMÂNIA: COMUNICAT DE PRESĂ PRIVITOR LA MOARTEA LUI TRAIAN ŞUŞMAN

Ne-a părăsit Traian Şuşman, ultimul fiu al lui Teodor Şuşman din Răchiţele.

Ieri, 17 octombrie 2010, la ora patru dimineaţa, după o lungă şi grea suferinţă a murit Traian Şuşman, ultimul fiu al soţilor Teodor şi Catrina Şuşman din Răchiţele. Traian Şuşman s-a născut la 1 decembrie 1925 în Răchiţele, a urmat şcoala primară în satul natal, apoi liceul la Cluj, fiind de religie greco-catolică. Împreună cu fraţii săi, Teodor şi Avisalon, a făcut parte din gruparea anticomunistă condusă de către părintele lor, Teodor Şuşman senior, care a fost una dintre cele mai importante grupări de partizani care a activat în zona Munţilor Vlădeasa, din Apuseni, în perioada 1948 1958.


În 16 decembrie 1948, în timp ce se afla împreună cu tatăl şi fraţii săi la o cabană din zona Padiş, în Munţii Bihorului, au fost surprinşi de o unitate de Securitate, care a deschis focul. Fără ripostă, toţi partizanii au reuşit să dispară în pădure, însă Traian Şuşman a fost capturat. După ce a fost identificat, a urmat arestarea şi încarcerarea în arestul Securităţii din Cluj. Aici a urmat o lungă anchetă însoţită de bătăi, iar în urma acestor tratamente Traian Şuşman a rămas cu infirmităţi fizice pentru toată viaţa. A fost apoi judecat şi condamnat la un an şi jumătate de închisoare pentru că „a ajutat cu alimente pe tatăl lui care era fugar”. A executat pedeapsa în închisorile Cluj Tribunal, Jilava, Cernavodă şi Ghencea. La 15 ianuarie 1951 a primit 12 luni de internare administrativă, ulterior aceasta fiind prelungită cu alte 6 luni, apoi cu alte 24 de luni, pentru ca în final să primească încă 30 de luni. A executat pedeapsa în închisorile Giurgiu şi Văcăreşti Spital. A fost eliberat la 20 iulie 1954, dar a primit domiciliu obligatoriu pentru 3 ani la Ezeru, lângă Călăraşi. S-a căsătorit ulterior la Iaşi şi a lucrat la Staţiunea Agricolă Experimentală de la Podu Iloaiei şi la CFR. În satul natal, Răchiţele, nu s-a mai întors decât după anul 1990. Odată cu moarte lui, familia Şuşman din Răchiţele s-a reîntregit...

Înmormântarea lui Traian Şuşman va avea loc la Iaşi, marţi, 19 octombrie 2010, ora 14, în Cimitirul Eternitatea, trupul neînsufleţit fiind depus la Capela acestui cimitir.

Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace.

DOUA FOTOGRAFII CU TRAIAN SUSMAN, UNA DINTRE ELE FIIND FACUTA RECENT, IN 27 IULIE 2010, CAND ACESTA, FIIND GRAV BOLNAV, SE AFLA PE PATUL DE SUFERINTA.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”