Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

luni, 27 decembrie 2010

O nouă specie misterioasă de om, descoperită în Siberia

O nouă specie misterioasă de om, care trăia alături de strămoşii noştri acum 30.000 de ani, a fost descoperită de cercetători.

Omul peşterii, denumit denisovan, a fost identificat din ADN-ul prelevat de la un dinte şi de la osul unui deget descoperite într-o peşteră din Siberia. (Peştera Denisova, Munţii Altai - foto)

Aceşti hominizi au trăit în timpul ultimei Epoci de Gheaţă când oamenii moderni dezvoltau unelte sofisticate din piatră, bijuterii şi artă.

Descoperirea arată că existau cel puţin trei membri diferiţi ai familiei oamenilor, în acelaşi timp: oamenii moderni - homo sapiens, denisovanii şi neandertalienii.
Osul aparţinea unei fetiţe poreclite Femeia-X.

Testele provizorii publicate anul acesta sugerau că aparţinea unei noi specii. Acum, analizele ADN au confirmat această ipoteză.

Ştirea vine în urma unei descoperiri controversate ale unei alte specii "noi" de om, de 1m înălţime, denumit Hobbit, pe o insulă indoneziană, în 2004. Mulţi oameni de ştiinţă nu au fost de acord cu teoria, susţinând că oasele aparţineau unui om modern cu o boală de creştere.

Osul descoperit în Siberia aparţinea unei fetiţe de 5-7 ani şi a fost descoperit în peştera Denisova din Munţii Altai, în 2008, alături de ornamente şi bijuterii.

Denisovanii erau diferiţi fizic faţă de neandertali şi de oamenii moderni, deşi şi ei mergeau în două picioare. Dintele seamănă cu cei ai strămoşilor mai vechi ai oamenilor, precum homo erectus, care au dispărut acum 1 milion de ani.

Denisovanii trăiau într-o perioadă când neandertalienii şi oamenii moderni pescuiau, vânau, purtau bijuterii, pictau peşteri şi sculptau animale.

Testul ADN arată că dintele şi osul de la deget provin de la persoane diferite, spun cercetătorii în revista Nature.

Studiul a descoperit "urme" ale ADN-ului denisovanilor în locuitorii moderni din Melanezia - insulele din nordul şi estul Australiei, care includ Noua Guinee. Acest lucru sugerează că denisovanii s-au încrucişat cu strămoşii melanezieni şi s-au împrăştiat prin Asia.

Dr. Richard Green, de la Universitatea California din Santa Cruz spune că este un miracol conservarea aproape perfectă a ADN-ului. El crede că un grup din primii strămoşi ai oamenilor a părăsit Africa acum 300.000-400.000 de ani şi s-au împrăştiat prin lume.

O ramură a evoluat în neandertalieni în Europa, iar cealaltă s-a mutat în est şi au devenit denisovani.

Acum 70.000 de ani, a existat un alt val de migraţii, când oamenii moderni au părăsit Africa. sursa: realitatea.net

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”