Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

miercuri, 23 februarie 2011

Deputaţii jurişti: Cămătăria se pedepseşte cu închisoare până la 5 ani, iar banii se confiscă

Comisia juridică din Camera Deputaților a dat marți raport favorabil unui proiect de lege potrivit căruia cămătăria constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la șase luni la 5 ani, iar sumele de bani și bunurile provenite din această activitate se confiscă.

Proiectul este inițiat de nouă deputați democrat-liberali și a fost adoptat în Comisia juridică cu unanimitate de voturi.
Inițiativa legislativă definește camăta ca "dobânda pe care o ia cămătarul pentru sumele date cu împrumut", iar cămătarul ca "persoana care dă împrumuturi bănești în schimbul unei camete". Potrivit proiectului, "darea de bani cu dobândă ca îndeletnicire de către persoane neautorizate constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani". Totodată, "sumele de bani și bunurile provenite din săvârșirea acestei infracțiuni se confiscă", se mai arată în actul normativ.

Legea este prevăzută să funcționeze pe o perioadă limitată, până la data intrării în vigoare a noului Cod penal, care incriminează în mod similar cămătăria.

Inițiativa a fost respinsă de Senat și urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaților, care e for decizional.

sursa http://www.realitatea.net/deputa-ii-juri-ti-camataria-se-pedepse-te-cu-inchisoare-pana-la-5-ani-iar-banii-se-confisca_806615.html

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”