Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

miercuri, 9 martie 2011

Benzină de la Gaddafi

Uniunea Europeană a instituit un embargo privind livrările de arme către Libia. Colonelul Gaddafi nu are dreptul de a călători în străinătate. Un fiu al acestuia a fost expulzat de la München. Două milioane de euro depozitate de liderul Jamahiriei în bănci germane au fost blocaţi. Dar afacerile familiei Gaddafi merg bine-mersi în Germania.

Motorina este 1,44 euro. Benzina între 1,52 şi 1,58. Câţiva cenţi sub preţul pieţei. La pompe, trafic lejer - nici mai multe maşini ca de obicei, nici mai puţine. HEM este benzinăria de la colţul străzii. HEM de la Hamburg Eggert Mineralöle. Aparţine de Tamoil, parte a grupului olandez Oilinvest, deţinut de fondul de investiţii Libyan Investment Authority. Bună ziua, domnule colonel!


"Da, Gaddafi. Se ştie. Dar e grija mea? Pleacă Gaddafi, vine altul, jocul merge mai departe". Domnul care tocmai alimentează lasă reglementarea pe seama altora. El este doar consumator. Nu de aceeaşi părere par a fi politicienii: "Ar trebui boicotate staţiile de almentare HEM din solidaritate cu poporul libian, atacat în mod criminal de regimul Gaddafi", comentează Elvira Drobinski-Weiß, parlamentar federal din partea Partidului Social-Democrat, responsabilă cu protecţia consumatorilor.

Treabă destul de complicată, cred şoferii: "Pe undeva lucrurile sunt legate între ele. Eu nu întreb de unde vine combustibilul". Şi, într-adevăr, conform cotidianului elveţian Neue Zürcher Zeitung, 85% din comercianţii europeni de combustibil aduc materia primă din Libia. Dar chiar dacă ar întreba, ar afla cam ceea ce ne-a declarat purtătoarea de cuvânt a diviziei germane a Tamoil, Catrin Bedi: "Nu comentăm. Vă rugăm să înţelegeţi că noi nu ne pronunţăm în chestiuni politice".

În întreaga Germanie există 395 de staţii Tamoil. Câştigul înregistrat în 2009 a fost de 97 de milioane de euro. Şi, deocamdată, nu intră sub incidenţa sancţiunilor impuse Libiei. Nici după ce Uniunea Europeană a blocat accesul regimului libian la conturi. Prin urmare, afacerea cu carburanţi merge mai departe. Atâta doar că banii nu pot, deocamdată, ajunge la Tripoli, ci se învârt într-un circuit financiar european. Dacă vor mai poposi, vreodată, în portofelul lui Moammar el Gaddafi sau nu, rămâne, deocamdată, o necunoscută.

Autor: Stefanie Duckstein / Cristian Ştefănescu
Redactor: Ovidiu Suciu

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”