Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

vineri, 15 aprilie 2011

Cum au nesocotit japonezii sfaturile străbunilor

Niponii nu au luat în seamă inscripţiile vechi de 600 de ani care îi avertizau să nu-şi construiască locuinţele aproape de plajă. La mai bine de o lună de la cutremurul şi tsunamiul care au făcut zeci de localităţi nipone una cu pământul, oamenii şi-au amintit de avertismentele străbunilor. Prea târziu.

Pietre înalte de aproximativ un metru, acoperite de muşchi sau ascunse de vegetaţie, peste care au trecut şase secole, atenţionează trecătorul: ,„Nu construiţi mai departe de acest punct. Valuri uriaşe venite din mare au ucis aici oameni!". Unele dintre aceste „borne" au fost „regăsite" chiar la intrarea unor localităţi din prefectura Iwate, situată în nordul arhipelagului, care au fost devastate la 11 martie de tsunami. Sfaturile lăsate niponilor de strămoşi par astăzi extrem de înţelepte. „Zonele ridicate înseamnă pace şi armonie pentru urmaşi" sau „Dacă vine un cutremur mare, fereşte-te de valurile uriaşe". Sunt doar câteva dintre sutele de atenţionări crestate-n piatră, existente în nordul arhipelagului şi, din păcate, ignorate.

„Alege viaţa, nu averea!"


Unul dintre avertismentele străbunilor a atras atenţia jurnaliştilor de la „Der Spiegel": „Alege viaţa, nu averea, nu bunurile". Banal sfat înainte de dezastru, acum se ştie, insuficient preţuit. Mulţi japonezi au murit pentru că la venirea tsunamiului au încercat să-şi salveze din lucrurile de valoare din casă, în loc să fugă. Fumihiko Imamura, profesor specializat în catastrofe naturale la Universitatea Tohoku din Sendai, a explicat pentru revista germană că informaţia despre dezastre naturale de proporţie se uită după trei generaţii. În acest moment, japonezilor le este greu să uite infernul. Mii de morţi, alte mii de dispăruţi, oameni rămaşi fără acoperiş deasupra capului.

Căutarea dispăruţilor

Între timp a fost lansată din nou o căutare extinsă a victimelor dezastrului. Peste 22.000 de militari japonezi şi 110 de americani îi caută încă pe cei 15.000 de oameni declaraţi dispăruţi. Există însă temerea că mulţi dintre ei au fost luaţi de apele oceanelor. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Hawaii, trupurile multora dintre ei, dar şi bucăţi de case şi maşini ar putea fi aduse de ape în lunile sau anii următori până pe malurile din Hawaii.
Într-un reportaj despre urmările dezastrului din Japonia, săptămânalul „L'express" povesteşte despre soarta „naufragiaţilor din Fukushima". Unul dintre ei este Katsuya Ogura, născut în oraşul Minamisoma, în care, în urmă cu doar două luni, trăiau 70.000 de oameni, oraş aflat, acum, în zona de restricţie din jurul centralei. „Nu cred că putem să ne întoarcem curând la casele noastre. Apa, solul, marea, totul este contaminat", a spus bărbatul.

China, supărată

Deşi accidentul de la Fukushima a fost ridicat, marţi, la nivelul maxim de 7 pe scara INES, la care a fost încadrată şi explozia de la Cernobîl, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) asigură că „Fukushima şi Cernobîl sunt foarte diferite". Reprezentantul agenţiei, Denis Flory, a declarat că explozia din 1986, cu un reactor în funcţiune, a emis mari cantităţi de radioactivitate în atmosferă, „care s-au răspândit peste tot în lume". În schimb, la Fukushima, reactoarele erau oprite şi nu a avut loc nicio explozie în interiorul incintei de securitate.

Declaraţiile AIEA nu au convins însă şi vecina China. Presa oficială de la Beijing acuză Guvernul nipon că a ascuns cu bună ştiinţă ţărilor vecine gravitatea situaţiei de la uzina nucleară Fukushima. „Executivul condus de premierul Naoto Kan a făcut o greşeală cenzurând adevărul. Guvernele şi presa din Occident au reacţionat cu moderaţie la comportamentul greşit al Japoniei", relatează cotidianul apropiat Partidului Comunist Chinez aflat la putere, „Global Times". Guvernul de la Tokyo nu a comentat acuzaţiile. În schimb, a corectat, ieri, în scădere estimările privind creşterea economică a ţării ca urmare a dezastrului de luna trecută şi a crizei nucleare.

" Nu construiţi mai departe de acest punct. Valuri uriaşe venite din mare au ucis, aici, oameni! "
Inscripţia de pe piatră
http://www.adevarul.ro/international/Cum_au_nesocotit_japonezii_sfaturile_strabunilor_0_461954402.html

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”