Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

vineri, 27 mai 2011

Egipt: Un ziar egiptean anunţă crearea unui "partid naţional-socialist"

“Al-Masry Al-Youm” a raportat ca pe facebook au fost create doua pagini (pagina 1 si pagina 2) pentru a atrage sustinatori; Partidele National Socialiste au operat in secret in Egipt pe durata regimului lui Mubarak.
Dupa spusele unui ziar egiptean, intr-un articol publicat joi: "Un grup egiptean cu activitati politice a anuntat ca va face o varianta locala a partidului national-socialist".

Aparitia unui partid de orientare national socialista in Egipt nu trebuie sa socheze. Mein kampf, cartea autobiografica a Fuhrerului Adolf Hitler este un best-seller in lumea araba, iar dupa razboi multi membri marcanti ai celui de-al Treilea Reich si-au gasit refugiu in Egipt si Siria; amintim pe Franz Rademacher, Oskar Dirlewanger, Leopold Gleim, Aribert Ferdinand Heim, SS Lieutenant Alois Brunner sau celebrul Otto Skorzeny. Acestia si-au pus amprenta asupra politicii interne si internationale ale celor doua state (si nu numai), acestea adoptand si culorile steagului german, negru-alb-rosu.

Citand un portal egiptean de stanga, Al-Masry Al-Youm sustine ca "fondatorul partidului este un fost oficial militar" si ca partidul are ca scop "sa adune laolalta figuri proeminente din societatea egipteana."

Raportul il mai citeaza si pe membrul fondator Emad Abdel Sattar care a declarat ca partidul auxiliar "crede in investirea cu toate puterile a unui presedinte ales cu grija" si ca "pregatirile sunt in curs de alegere a persoanei potrivite sa reprezinte partidul".

Almasry Alyoum adauga ca Partidul Egiptean National-Socialist "a operat in secret sub conducerea presedintelui Hosni Mubarak, al carui regim nu si-a lasat adevrsarii politici sa actioneze liber".

Ziarul a spus ca nu poate verifica raportul, dar a mai spus ca pe Facebook a gasit doua pagini aparute recent sub titlul "Partidul National Socialist Egiptean" care a atras 70 de sustinatori. Membrii paginii de internet au "un ritm ascendent neasteptat, iar multi oameni intreaba despre natura partidului si planurile lui" sustine raportul.

Ideea a inceput sa apara dupa ce niste fundamentalisti religiosi, care, dupa spusele suresei, au creeat haos in stat, au dus la arderea bisericilor, la distrugerea altarelor si la atacuri asupra civililor neinarmati.

Răspunzând la raport, Dr. Mordechai Chedar de la Universitatea Bar-Ilan Begin-Sadat, de la  Centrul pentru Studii Strategice, a spus ca Egiptul trece printr-o perioada de inalte tulburari, adaugand si despre maniere individuale bizare de a atrage sustinatori pe Facebook.

Istoricii sustin ca au existat in lumea Araba, in anii 1930, trei state care au incearcat sa copieze partidul national-socialist german, acestea fiind Liban, Irak si Egipt. Partidul Egiptean a fost condus de catre fostul presedinte Anwar Sadat, cel care in 1979 a refuzat sa semneze pacea cu Israel.

Chiar daca fondarea "Partidului National-Socialist Egiptean" este neconfirmata pana acum, "activistii egipteni care se opun regulilor armatei in Egipt planuiesc o demonstratie vineri", noteaza Kedar.

"Ei incearca sa copieze nationalismul extremist german inca dinainte de al doilea Razboi Mondial, si chiar dinainte ca termenul 'nazist' sa fie considerat o insulta" spune Kedar. "Egiptul este o tara de 85 de milioane de oameni, unii activisti vor o a doua si o a treia revolutie, nimeni nu poate stii inca incotro se indreapta lucrurile" a mai adaugat el.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”