Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

duminică, 1 mai 2011

Înjurături şi îmbrânceli în cimitirile din Timişoara. Ţiganii bogaţi le-au dat de pomană ţiganilor săraci

Veniţi de peste graniţe pentru a cinsti memoria celor decedaţi, ţiganii bogaţi din Timişoara au făcut spectacol în cimitirele din Timişoara. Îmbrăcaţi în haine scumpe, aceştia au împărţit pomană celor săraci. Bugetul pentru cumpărarea pomanei a fost şi de 1.500 de euro. Săracii s-au înghesuit şi înjurat pentru a primit cât mai multe alimente. Nici muzica nu a fost lipsită din cimitire.

A fost nebunie cât a fost ziua de lungă în cimitirul din Calea Buziaşului din Timişoara. Zeci de ţigani săraci, care au pretins că nu mai au din ce să trăiască, au umblat cât a fost ziua de lungă în căutarea de pomană. La palatele ridicate în cimitir s-au format cozi în aşteptarea pomanei, care a constat în bani, fructe, cărnuri şi dulciuri. Pentru a ajuns cât mai în faţă, mulţi dintre săraci s-au înghesuit şi înjurat, în timp ce alte persoane au venit pentru a spune o rugăciune la mormântul celor trecuţi în nefiinţă.


"Noi respectăm tradiţia. Am venit din Germania să ne cinstim morţii. Am făcut cumpărături de 1.500 de euro. Sunt bani mulţi, cu care am cumpărat mâncare pentru amărâţi, că e mare sărăcia în ţara asta. Noi nu vrem să facem spectacol, vrem doar să cinstim memoria celor morţi. Le-am dat fructe şi cărnuri săracilor. Am adus şi câţiva cântăreţi, că aşa spune tradiţia. După ce plecăm din cimitir, o să mergem acasă, unde ne aşteaptă patru purceluşi la proţap. O să povestim despre rudele noastre şi pe urmă, mâine dimineaţă, plecăm acasă", a spus Luis Argint, unul dintre ţiganii veniţi să împartă pomană la mormântul părinţilor săi.

După şase ore de umblat între "palatele" din cimitir, plasele săracilor au fost pline de pomană, însă nu toată lumea a fost fericită. "Fructele sunt bune, dar în loc de dulciuri mai bine primeam nişte bani. Cu bănuţii puteam să le cumpărăm una alta copiilor. Nu mie ruşine că am cerut pomană. Sunt săracă şi nu am ce să fac", spune Maria Vornu.

Toată ziua, muzica de la "palatele" din cimitir a interferat cu slujbele ţinute de preoţi şi rugăciunile spune la morminte. Şi cei care au vândut lumânări şi flori au făcut afaceri bune.
http://www.adevarul.ro/locale/timisoara/VIDEO_Injuraturi_si_imbranceli_in_cimitirile_din_Timisoara-_Tiganii_bogati_le-au_dat_de_pomana_celor_saraci_0_472752914.html

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”