Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

vineri, 17 iunie 2011

Budapesta vrea sa-si schimbe steagul, din cauza ca seamana cu al Romaniei

Rosu, galben si albastru - drapelul oficial al Budapestei...
Primarul capitalei ungare Budapesta, Istvan Tarlos, a anuntat ca o propunere de schimbare a steagului orasului a fost finalizata si va fi supusa la vot in Consiliul Local saptamana viitoare.
Edilul Budapestei spune ca schimbarea este necesara, in conditiile in care actualul steag poate fi usor confundat cu steagul national al Romaniei, pentru ca are exact aceleasi culori - rosu, galben si albastru, informeaza site-ul maghiar Politics.hu

Noul steag va fi alb, cu margini rosii, albe si verzi, iar in mijloc va avea emblema Budapestei. Schimbarea ar costa bugetul capitalei Ungariei aproximativ 10 milioane de forinti.

Istvan Tarlos, descris de site-ul maghiar esbalogh drept un "caracter agresiv", a devenit primar al Budapestei in 2010, cu sustinerea celui mai important partid al tarii, FIDESZ, care conduce acum Ungaria. De la momentul alegerii sale, steagul Budapestei a disparut de la cele mai multe din evenimentele publice, dupa ce Tarlos a spus foarte clar ca nu-i place faptul ca seamana cu cel al Romaniei.

Cel mai probabil, steagul va fi schimbat, pentru ca FIDESZ are majoritate in consiliul local al Budapestei, impreuna cu partidul de extrema dreapta Jobbik, formatiune cu inclinatii antiromanesti si care e de acord cu propunerea.

Nu ar fi prima data cand Budapesta si-ar schimba steagul din cauza faptului ca seamana cu cel al Romaniei. In 1930, culorile steagului au fost schimbate tocmai din aceasta cauza. Cu toate astea, in 1990, ele au redevenit rosu, galben si albastru, cu un leu in mijloc.

Tarlos nu are o problema doar vizavi de culorile care aduc aminte de Romania, ci si cu monumentele sau strazile care aduc aminte de SUA si Uniunea Sovietica sau Rusia. El vrea sa schimbe numele Pietei Roosevelt, botezata dupa numele fostului presedinte american Franklin Delano Roosevelt, dar si sa inlature un monument instalat dupa ce trupele sovietice au intrat in Ungaria.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”