Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

sâmbătă, 25 iunie 2011

ŞANTIERUL RESTAURĂRII "CRUCII LEGIONARILOR" DE LA MORENI-DÂMBOVIŢA.

În dimineaţa zilei de 23 iunie 2011, o echipă alcătuită din 4 camarazi, membri ai Partidului "Pentru Patrie", au descins în amonte de oraşul Moreni, alături de un tânăr inimos, membru al organizaţiei Naţionaliştii Autonomi din localitate.

Scopul? Demararea proiectului iniţiat de acest tânăr inimos şi căruia i s-a alăturat din prima clipă Fundaţia "Ion Gavrilă Ogoranu", care, conform obiectivelor sale statutare, a şi contribuit băneşte la cumpărarea materialelor de construcţie necesare restaurării crucii de beton masiv din vecinătatea Morenilor.
Crucea a fost ridicată în 1936 de organizaţia legionară din Moreni, ca un omagiu închinat eroilor căzuţi în războiul de reîntregire dintre 1916 şi 1918. Realizată din beton armat cu ţevi masive de fier, crucea avea o înălţime de peste 3 metri şi, după un cubaj elementar se apreciază că are o greutate de cca 2 tone. Masivă şi înaltă, crucea era cunoscută din bătrâni sub numele de "crucea legionarilor" şi oferea celui ce urca pe dealurile din apropierea oraşului Moreni o privelişte impunătoare.
Regimul comunist nu a îndrăznit să o doboare, aşa cum a făcut în alte părţi ale ţării. Bolşevicii s-au mărginit doar la a-i distruge inscripţia care pomenea de legionari.
Paradoxal, abia prin 1999, crucea a fost pusă la pământ, cu ajutorul unor utilaje grele, de nişte nelegiuiţi, produşi ai educaţiei comuniste.
Am început drumul care nu este uşor, chiar foarte greu, de a repune această imensă cruce pe postament, “aşa cum îi stă bine unei cruci”!
Pentru început a trebuit sa cioplim postamentul pentru a face un alt postament pe care să se monteze acest monument greu. La baza rupturii, va fi ranforsată cu drugi groşi de fier beton, care se vor introduce pe vechile ţevi care susţineau crucea, ca apoi să se ridice cu o macara monolitul care va fi montat pe postament.
Ulterior se vor construi şi postamentele din jurul crucii. Aceasta fiind varianta în care susţinătorii din Moreni vor vrea ca să se repună vechea cruce pe postament, dar mai este o varianta în care se poate face gaura în postament pentru a construi o cruce nouă identică ca cea legionară, aceste hotărâri vor fi luate de localnici, care vor decide varianta istorică sau cea de siguranţă.
În acest moment ne facem datoria de a cere ajutorul tuturor organizaţiilor şi oamenilor cu vederi naţionaliste, de Dreapta, să sprijine acest proiect de reparaţie creştină şi naţională, de repunere la locul ei a unei cruci-monument. Fie că este vorba de bani, de utilaje, de voluntari pentru muncă etc., orice contribuţie este valoroasă. Uniţi vom reuşi. Persoana de contact în acest sens este Alexandru Onofrei, membru în Consiliul Director al Fundaţiei "Ion Gavrilă Ogoranu": tel. 0731807061, e-mail: lightguardangel@yahoo.com.
Doamne ajută la ridicarea Crucii Legionare pentru Hristos!
Relatare şi foto: Florian Cristache, participant la acţiune

4 comentarii:

Adar M. spunea...

Fii bun, te rog, si spune-mi daca stii ce actiune s-a intreprins de catre Cuibul Constantin Pancu la troita Legiunii de la Tancabesti, sambata 25 iunie 2011?

Anonim spunea...

Desi nu am fost informati despre respectiva actiune, am putea banui ca este vorba despre celebrarea a 84 de ani de la intemeierea Legiunii Arhanghelului Mihail.

Anonim spunea...

Desi orice initiativa de recuperare/renovare a unui asemenea monument este salutara, e trist totusi ca nu exista niciun plan concret (cu cap si coada). Am incercat sa ofer o expertiza autorizata, insa am fost ignorat. Succes, in orice caz...

Anonim spunea...

Stimate domn, trimiteti va rog expertiza dumneavoastra pe adresa de mail media_nat@yahoo.com si vom discuta cu cei implicati in proiect. Multumim pentru bunele dumneavoastra intentii.

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”