Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

marți, 9 august 2011

Lui Maximilian Katz îi este rușine de originea sa de jidan și cere Academiei Române să catalogheze cuvântul “jidan” ca fiind antisemit

Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului a solicitat Academiei Romane sa schimbe definitia cuvantului “jidan” din dictionar si sa specifice clar ca este vorba de un cuvant periorativ.

“Academia Romana a luat acest cuvant anti-semit si l-a transformat intr-unul legitim. Dictionarul precizeaza ca termenul este unul colocvial, dar omite sa spuna ca are intelesuri profund anti-semite. Este cuvantul pe care il auzeau evreii cand erau urcati in ternurile mortii”, a declarat directorul Centrului, Maximilian Katz, pentru Associated Press.

Reamintim ca acest jidan a fost cel care a alarmat toata presa din Romania asupra cantarii “Sfanta Tinerete Legionara” a poetului national Radu Gyr, interpretata de maicile de la manastirea Paltin – Petru Voda.
Desi a fost dat in judecata de unii, se pare ca a fost doar pentru deruta, Katz neraspunzand in fata justitiei pentru denigrarea adusa Bisericii Ortodoxe si Miscarii Legionare – Miscare Ortodoxa Nationalista.

Katz a adaugat ca termenul este frecvent utilizat pe forumurile online ale publicatiilor romanesti. “Asistam la o drastica crestere a incercarilor de a arunca vina asupra evreilor pentru criza mondiala, pe internet”, a spus Katz.

Acesta a adaugat ca mentinerea sensului de “colocvial” al cuvantului poate genera confuzii, mai ales ca multi romani folosesc cuvantul “jidan”, chiar daca nu sunt anti-semiti.

Academia Romana a mai primit in februarie o cerere similara din partea organizatiilor de ţigani, care s-au plans ca la definitia cuvantului “tigan” din dictionar este apare explicatia “Epitet dat unei persoane cu apucaturi rele”.

Scrisoarea a fost trimisa si presedintelui Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, Csaba Ferenc Asztalos, care a declarat ca cererea Centrului este intemeiata.

“Oamenii trebuie sa inteleaga cuvantul in sensul sau real, care este peiorativ si rasist, atat fata de evrei, cat si fata de tigani”, a declarat acesta. Sursa: Apologeticum

2 comentarii:

1Autonom spunea...

Poate Katzy asta se gandeste sa ceara unei companii chinezesti sa isi schimbe numele. Aceasta a dat dovada de un antisemitism dus pana la extrem, numindu-si compania... JIDAN Electronic. Pai, se poate asa ceva? Cum mai poate sta lumea civilizata „la masa” cu China? Cred ca orice om de pe planeta este oripilat de extremismul antisemit al chinezilor care vor sa creeze jidani electronici. Pai acum serios, faceti toate mizeriile de pe planeta asta, dar la jidani electronici nu ma asteptam nici macar eu. :))))


Company Name: Jidan Electronic Co., Ltd.
Company Address: No. 2901, Floor 29, B Unit, Huahai Building, No. 232, Jiangnan Main Road, Haizhu District, Guangzhou, Guangdong, China
City/Town: Guangzhou
Province/State: Guangdong
Country/Region: China
Zip/Postal Code: 510220

Omul spunea...

Katz a adaugat ca termenul este frecvent utilizat pe forumurile online ale publicatiilor romanesti. “Asistam la o drastica crestere a incercarilor de a arunca vina asupra evreilor pentru criza mondiala, pe internet”, a spus Katz.

oh saracii, deja incep sa-si faca griji. in cativa ani vom cunoaste schimbarea mult asteptata, si vina tot pe ei va pica.

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”