Pentru exploatarea aurului, potrivit legii minelor, statul percepe o redevenţă de doar 2% din valoarea producţiei. Practic, în cei 16 ani de exploatare a zăcământului, statul va primi anual de la compania Roşia Montană Gold Corporation suma de 23,75 milioane de dolari.
Valoarea rezervelor de aur de la Roşia Montană, la cotaţia din ultima vreme de la bursa londoneză, este cuprinsă între 16 şi 19 miliarde de dolari, dacă luăm în calcul faptul că uncia de aur era evaluată la 1.800 dolari. Din aceşti bani statul poate primi sigur, în situaţia în care ar începe exploatarea aurului, suma de doar 380 milioane de dolari.
Asta deoarece potrivit legii minelor articolul 45 "redevenţa minieră cuvenită bugetului de stat se stabileşte la o cotă procentuală de 2% din valoarea producţiei miniere pentru cărbuni, minereuri feroase, neferoase, de aluminiu şi roci aluminifere, de metale nobile, radioactive, pământuri rare şi disperse, pietre preţioase şi semipreţioase, produse reziduale miniere, roci bituminoase, ape terapeutice, ape termominerale, ape geotermale şi gazele care le însoţesc, gaze necombustibile, nămoluri şi turbe terapeutice".
Redevenţa minieră este datorată din ziua începerii realizării producţiei şi este plătibilă trimestrial, cu scadenţă până la data de 20 a primei luni a trimestrului următor, se mai arată în lege.Exploatarea de la Roşia Montană, potrivit proiectului, se va întinde pe 16 ani, aşadar în fiecare an drept taxă de redevenţă statul va primi suma de 23,75 milioane de dolari. Banii ar urma să fie plătiţi de compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), cea care va exploata zăcământul.
Menţionăm că Roşia Montană Gold Corporation este o companie înfiinţată în anul 1997, în judeţul Alba, în care acţionari sunt statul român, prin compania minieră Minvest Deva - cu 19,3 %, Gabriel Resources - cu 80% şi alţi acţionari minoritari - cu 0,7%. Gabriel Resources este o companie minieră cu sediul în Canada şi listată la bursa din Toronto.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”