Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

luni, 3 octombrie 2011

Tot mai puţină suveranitate naţională pentru ţările UE. Vot în Parlamentul European: UE preia controlul asupra bugetelor naţionale (video)

Parlamentul European reunit la Strasbourg a aprobat astăzi pachetul de şase legi care dau Bruxelles-ului putere asupra bugetelor naţionale şi care impun statelor membre reguli economice pentru a evita o nouă situaţie precum cea în care se află Grecia.

Statele din zona euro nu vor mai putea să ignore avertismentele Comisiei privind corectarea politicilor lor bugetare. Pachetul de legi privind guvernanța economică, votat astăzi va face ca statele să-și corecteze politicile economice defectuoase mai prompt, a anunţat PE.

Pachetul celor şase legi, aşteptat de pieţele financiare

Votul în plen a fost strâns. Grupurile politice de centru-stânga fie s-au abţinut, fie au votat împotriva unor părți ale acordului, temându-se că pachetul se concentrează prea tare pe corectarea bugetară în detrimentul creșterii economice și ocupării forței de muncă.

Votul pe controversatul pachet de şase legi a avut loc la două săptămâni după ce câteva state membre, conduse de Franța, au renunțat să insiste ca avertizarea unei țări să aibă acordul Consiliului. Deputaţii europeni se temeau că această regulă ar duce la acorduri în spatele ușilor închise, în urma cărora țările care ar avea nevoie de reforme bugetare ar fi lăsate în pace.

VEZI O DEZBATERE EUROPARLTV pe votul şi miza acestui pachet legislativ


Click pe butonul "ro" pentru subtitrare în limba română

Conform noilor reguli, deciziile Comisiei sunt adoptate dacă statele din zona euro nu obțin o majoritate pentru a le respinge. Guvernele nu vor putea nici să aleagă să nu facă nimic, deoarece avertismentul va fi emis în cazul în care Consiliul nu votează în 10 zile de la propunerea Comisiei. În cazul în care Consiliul votează împotriva propunerii Comisiei, rezultatul votului va fi făcut public, iar Consiliul va trebui să ofere Parlamentului European o explicație publică.

Cine poate fi tras la răspundere

Deși statele membre au fost împotrivă, Parlamentul European a câștigat dreptul de a audia public miniștrii de finanțe ai statelor care au primit un avertisment. Eurodeputaţii au mai cerut Comisiei să ia în considerare și țările cu surplusuri mari de cont curent, nu numai pe cele cu deficite, ca posibilă cauză a unui dezechilibru macroeconomic. Inițial, statele membre au insistat ca numai țările cu deficite să fie investigate. Regulile noi impun Comisiei să ia în considerare și posibilitatea ca țări precum Germania sau Olanda să cauzeze instabilitate. Acestor țări li se va putea cere, prin urmare, să facă reforme.

CE: Un vot "remarcabil"

Comisarul european pentru afaceri monetare Olli Rehn a mulțumit astăzi Parlamentului European pentru decizia "remarcabilă" de a vota în favoarea pachetului celor șase legi de guvernanță economică.

Rehn a numit pachetul celor șase reguli economice cel mai substanțială și mai importantă reformă instituțională din domeniul politcii economice a UE. Pachetul celor șase reguli reprezintă o bază esențială a viitoarelor reforme, a spus astăzi (28 septembrie) și președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în timpul mult-așteptatului său discurs privind starea Uniunii Europene.

"Astăzi am făcut un pas important înainte printr-un vot istoric al Parlamentului european. Acesta deschide calea pentru crearea unei uniuni economice reale, necesare pentru o uniune monetară completă," a mai spus Rehn.

Pachetul adoptat reprezintă "o schimbare fundamentală" a modului în care Uniunea Economică și monetară este reglementată. El va asigura disciplină fiscală și va ajuta la stabilitatea economică, "fundamente cruciale pentru o creștere sustenabilă și pentru crearea a noi locuri de muncă".

Ce urmăreşte pachetul celor şase legi

De la noul pachet de legi se aşteaptă să prevină blocajele economice de tipul celor înregistrate în Grecia şi în alte state membre care nu și-au putut ține deficitele sub control. El se bazează pe un fond permanent dedicat salvării statelor din zona euro care s-ar putea împrumuta astfel mult mai ieftin. Pachetul se referă şi la sancțiuni financiare pentru statele membre în caz de încălcare a regulilor bugetare comune de această dată. Aceleaşi propuneri votate astăzi la Strasbourg conţin şi un "sistem de alertă" legat de evoluția salariilor din sectorul public.

Biroul de statistică al Uniunii Europene, Eurostat, ar urma să primească puteri sporite pentru a asigura garanta prelucrarea datelor şi indicatorilor economici și pentru a asigura pieţelor încredere în statisticile statelor membre.

Care au fost obiectivele Pachetului pentru Guvernanţa Economică:

- Înăsprirea regulilor Pactului de Stabilitate şi Creştere (PSC), care a fost conceput pentru a limita deficitele bugetare şi datoriile publice, printr-o supraveghere mult mai puternică, dintr-un stadiu incipient.

- Introducerea a noi controale privind dezechilibrele macroeconomice din UE, cum ar fi procesele legate de piața imobiliară sau nivelul foarte diferit de competitivitate dintre statele membre.

- Stabilirea unor standarde pentru a asigura elaborarea corectă şi independentă a statisticilor - date cruciale pentru monitarizarea bugetelor și elaborarea politicilor monetare.

- Mai multă transparenţă în procesele de luare a deciziilor şi mai multă responsabilitate din partea decidenților.

- Crearea unui semestru european

- Adoptarea unor reguli intuitive, care ar preveni statele în privința ajustărilor bugetare necesare, înainte ca implementarea acestora să sufoce economia națională și creșterea economică

Vor funcționa noile reguli?

“Nu ne putem întoarce în timp pentru a preveni criza actuală,” a spus liderul liberalilor din PE, Guy Verhofstadt, “dar măcar ne-am înarmat, în sfârșit cu măsurile potrivite de care avem nevoie pentru a evita o viitoare criză".

"Ce avem acum (prin noul pachet de legi economice) este un regim foarte strict și foarte intruziv de monitorizare," a spus un oficial european senior, citat de publicația New York Times. "Ca stat, ești la un pas de a te alege cu o decizie prin care vei fi imediat sancționat.”

Social democrații din PE au votat împotriva pachetului celor șase reguli economice, o măsură care va avea “consecinţe drastice pentru Europa şi cetăţenii săi". Ei consideră că această reformă va bloca creșterea economică și va aduce economiile UE într-o situație mai rea decât cea de față. "Am respins acordul pentru că noi credem că există o modalitate mai bună de a ieşi din criză. Reforma votată este un pachet de austeritate bazat pe reduceri şi sancţiuni care nu lasă loc de manevră pentru cheltuieli și investiţii inteligente şi direcţionate,” a spus vice-președintele grupului social-democraților din PE, Stephen Hughes.

Simon Tilford, economist-șef la Centrul pentru Reformă Europeană din Londra a spus, conform New York Times, că noile reguli economice, deși reprezintă un semn pozitiv, nu ar fi prevenit neapărat criza actuală.

"Cred că ce este mai important în privința noilor reguli este schimbul de putere. Moneda euro nu se află în pericol pentru că regulile existente au fost încălcate, ci pentru că era, instituțional vorbind, incompletă, guvernele neavând un mandat suficient de democratic încât să implementeze schimbările necesare."

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”