Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

sâmbătă, 5 noiembrie 2011

Columbia: Şeful gherilei marxiste FARC a fost ucis

Preşedintele Columbiei, Juan Manuel Santos (foto), a confirmat sâmbătă moartea survenită vineri a şefului FARC (Forţele Armate Revoluţionare din Columbia), Alfonso Cano, şi a cerut gherilei marxiste să se demobilizeze, informează France Presse, citată de Agerpres.
"Moartea lui Alfonso Cano a fost confirmată. Am dat lovitura cea mai dură din întreaga istorie a acestei organizaţii", a declarat preşedintele columbian, cu prilejul unui discurs televizat în noaptea de vineri spre sâmbătă. "Noi trebuie să insistăm până când columbienii vor avea o ţară paşnică (...) violenţa nu este calea. Demobilizaţi-vă", a îndemnat şeful statului columbian.

Anterior, moartea şefului FARC, una dintre gherilele încă active în Columbia, alături de ELN (Armata de Eliberare Naţională), a fost confirmată de guvernatorul departamentului Cauca (sud-vest), unde Cano a fost împuşcat, iar apoi de ministrul apărării, Juan Carlos Pinzon, cu câteva minute înainte de preşedinte.

Alfonso Cano, în vârstă de 63 de ani, a condus din 2008 gherila fondată în 1964, după moartea fondatorului acesteia, Manuel Marulanda. Cano a fost adesea prezentat drept ''ideologul'' organizaţiei şi a reorganizat gherila, care ar fi dispune încă de circa 8.000 de luptători activi, conform datelor oficiale.

Într-o conferinţă de presă la Bogota, ministrul apărării a precizat că şeful FARC a fost ucis vineri după-amiază, în luptele care au urmat după bombardarea unei tabere unde au fost găsite obiecte personale ale sale.

O fotografie a şefului gherilei a fost expusă, cu ochii deschişi, cu faţa deformată şi fără barba neagră deasă tradiţională. 

Victorie morală, dar nu sfârşitul Farc

,,Trebuie spus foarte clar că moartea lui Cano este o victorie morală asupra rebelilor, dar nu şi sfârşitul Farc, a declarat, pentru agenţia Associated, PressVictor Ricardo care a negociat în numele guvernului de la Bogota cu rebelii în perioada 1998-2002.

Se finanţează din droguri

Farc a pierdut in ultimul timp peste jumătate din luptători şi o mare parte a comandanţilor militari. Gruparea marxist-leninistă rezistă datorită faptului că membrii se refugiază în regiuni greu accesibile, în junglă, dar şi pentru că reuşesc să se finanţeze cu ajutorul traficului cu droguri.

Arme româneşti

Cu banii din traficul cu droguri gherilele cumpără arme. Note diplomatice obţinute de WikiLeaks arătau că o parte din armele pe care le-au predat gruparile paramilitare din Columbia în perioada 2004-2006 erau de fabricaţie românească.
http://www.adevarul.ro/international/Gherilele_columbiene_Farc_au_fost_decapitate_0_585541561.html

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”